Irakul nu are deocamdata gaz pentru Nabucco

Luni, 13 Iulie 2009, ora 09:16
1118 citiri
Irakul nu are deocamdata gaz pentru Nabucco

Irakul nu are deocamdata un surplus de gaz pe care sa-l poata vinde prin intermediul Nabucco, in prezent concentrandu-se pe necesitatile interne, insa intr-o buna zi ar putea deveni un furnizor in acest proiect, a declarat duminica un purtator de cuvant al Guvernului de la Bagdad citat de Reuters, precizeaza NewsIn.

"Exista o posibilitate ca Irakul sa fie una dintre sursele de gaz, dar nu in actuala etapa, pentru ca acum nu avem un surplus de gaz", a declarat Ali al-Dabbagh cu o zi inainte ca premierul irakian Nuri al-Maliki sa vina la Ankara, unde va fi semnat acordul interguvernamental pentru tranzitul conductei Nabucco, ceea ce deschide calea catre demararea constructiei gazoductului.

Conducta, cu o capacitate proiectata de 31 miliarde de metri cubi, ale carei costuri sunt estimate la 7,9 miliarde de euro, ar trebui sa fie functionala in 2014 si sa reduca dependenta Europei de gazul rusesc.

Dabbagh a precizat ca Maliki va lua parte la ceremonia de semnare, dar "Irakul nu va semna acordul pentru Nabucco, pentru ca in acest moment prioritatea Irakului este consumul intern de gaz".

Acordul va fi semnat de Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria.

Germania a fost cooptata si ea in proiect, dar nu este tara de tranzit.

In luna mai, Bagdadul a respins un proiect al Kurdistanului irakian, regiune semiautonomia condusa de minoritatea kurda, de a furniza gaz pentru proiectul Nabucco, ceea ce a intensificat o mai veche polemica intre majoritatea araba si minoritatea kurda, polemica extinsa si la alte chestiuni divergente, teritoriale sau legate de petrol.

Guvernul irakian nu este de acord ca autoritatile din Kurdistan sa incheie acorduri independente cu firme straine sau sa faca exporturi fara permisiunea de la nivel central.

Bagdadul mai spune ca la un moment dat ar putea exporta surplusul de gaz prin conducta panaraba catre Orientul Mijlociu si Europa.

#Irak, #Nabucco, #gazoduct, #Guvern , #Irak