Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

SUA scapa de faliment, pentru ca tipareste bani (specialist american)

SUA scapa de faliment, pentru ca tipareste bani (specialist american)

SUA nu va intra niciodata in faliment, pentru ca poate sa tipareasca bani, sutine David Walker, fost sef al Biroului General de Contabilitate al Congresului, care adauga ca SUA se afla la mai putin de trei ani de acelasi nivel al datoriilor care a impins Grecia in ruina, transmite Mediafax.

Odata cu avansul datoriei Greciei catre 150% din PIB, statul elen s-a aflat in ultimii doi ani de doua ori in situatia de a intra in incetare de plati. Doar pachetele succesive de ajutor financiar extern de la Uniunea Europeana si Fondul Monetar International au impiedicat o catastrofa. 

Daca sunt adunate toate datoriile SUA, inclusiv pasivele catre sistemul de asigurari sociale si cel al asigurarilor medicale, SUA se afla la un nivel periculos, a spus Walker, intr-un interviu pentru postul american de televiziune CNBC.


"Suntem la mai putin de trei ani de situatia in care Grecia a intrat in criza datoriilor, din perspectiva datoriei raportate la PIB", a afirmat el.


SUA se apropie de pragul de 100% din PIB, care teoretic taie din cresterea economica jumatate de punct procentual.


In urma cresterii plafonului de indatorare si a continuarii politicii de deficite bugetare ridicate, SUA se indreapta catre propria criza, a adaugat Walker.


"Nu suntem scutiti de o criza a datoriilor. Nu vom intra niciodata in faliment pentru ca putem tipari bani. In acelasi timp avem un risc ridicat privind dobanzile, risc monetar major si un risc mare de inflatie in timp. Daca se va intampla, va fi insa foarte brusc si foarte dureros", considera acesta.


Comentariile fostului sef al Biroului General de Contabilitate din legislativul american vin in contextul ultimelor eforturi pentru cresterea de catre Congres a plafonului de indatorare de 14.300 de miliarde de dolari, masura considerata necesara pentru ca SUA sa nu intre in incetare de plati.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 2483 ori
Citeste mai multe despresua faliment incapacitate plata sua sua