Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Rosia Montana a grecilor: Proiectul care naste controverse

Rosia Montana a grecilor: Proiectul care naste controverse


ompania canadiana ''Eldorado Gold Corporation'' spera sa deschida o exploatare miniera a aurului in regiunea rurala din nord-estul Greciei, in termen de doi ani. ''Eldorado'' a redeschis si alte operatiuni miniere in vecinatate, in cautare de aur, cupru, zinc si plumb, relateaza New York Times.

Pentru unii locuitori, aceasta activitate, care promite probabil 1.500 de locuri de munca pana in 2015, este o binecuvantare, care ar putea infuza viata in economia sumbra din zona. Pentru alte sute, care au organizat proteste repetate, noua exploatare nu este nimic mai mult decat un simbol al dorintei Greciei din aceste zile de a accepta orice dezvoltare, indiferent care va fi pretul platit in materie de mediu. Cu numai 10 ani in urma, cea mai inalta instanta a Greciei a decis ca suma daunelor aduse mediului de domeniul minier aici nu este pe masura castigului economic.

Tensiunile generate de noile proiecte de dezvoltare sunt resimtite si in alte parti din Grecia, in contextul in care tara se confrunta cu al saselea an de recesiune, fiind dornica sa realizeze operatiuni care aduc bani si obligata de creditorii sai sa simplifice procesele de autorizare. Ecologistii aduc obiectii la planurile care prevad vanzarea de mii de hectare de terenuri si permit explorarea in apropierea unor ecosisteme delicate.

''Eldorado'' are planuri mari pentru regiune. Intentioneaza sa investeasca un miliard de euro in operatiuni miniere diferite, iar directorii sai se asteapta ca activitatile miniere sa dureze 15 ani sau mai mult. Dar unii adversari se indoiesc, spunand ca in prezent pretul aurului fluctueaza in jur de 1.700 dolari uncia, ceea ce face ca chiar sterilul lasat in urma de exploatari din trecut sa fie valoros.

''Eldorado'' reproceseaza deja acest steril, care contine inca aproximativ 300 de grame de aur pe tona. Noua cariera este de asteptat insa sa produca numai 100 de grame pe tona. Ce se va intampla daca pretul aurului scade? Oficialii de la ''Eldorado'' spun ca localnicii nu trebuie sa se ingrijoreze deoarece mina va da si cupru.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1601 ori