Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Reuters: Iesirea Greciei din zona euro ar provoca haos pe termen scurt

Reuters: Iesirea Greciei din zona euro ar provoca haos pe termen scurt


Iesirea Greciei din zona euro ar provoca pe termen scurt haos, cu efecte brutale atat pe plan local, cat si in economia mondiala, problemele pornind de la sarcina aproape imposibila de a pune in circulatie suficient de rapid noua drahma si mergand pana la pagubele catastrofale in sistemul financiar.

In principiu, consecintele pe termen lung ale iesirii Greciei din zona euro nu ar fi atat de neatractive: statele zonei euro nu ar mai fi ingrijorate constant de situatia financiara a "verigii slabe", iar noua moneda elena va fi puternic devalorizata la introducere, astfel ca economia tarii va castiga un mare plus de competitivitate, potrivit unei analize Reuters.

Totusi, pe termen scurt, efectele ar fi brutale atat in Grecia, cat si la nivel mondial. Statul elen nu si-ar putea satisface necesarul de import de alimente si energie, viata economica de zi cu zi ar fi redusa la barter, iar guvernul nu si-ar mai putea plati salariatii.

Totul pentru ca, daca se va lua decizia iesirii Greciei din zona euro, faptul se va consuma atat de rapid incat noile bancnote nu ar putea fi imprimate suficient de repede.

"Ar fi haos. Bancile s-ar prabusi si ar trebui nationalizate. Nu ai mai putea plati decat in cupoane. Exista o singura presa in toata Grecia, la un muzeu din Atena, si nu mai functioneaza", explica Marios Efthymiopoulos, profesor la Universitatea Johns Hopkins.

Pe plan international, pagubele financiare generate de iesirea Greciei din zona euro ar depasi de cateva ori costul ajutoarelor externe acordate in prezent statului elen.

In pofida acestor perspective, nemultumirea tot mai accentuata a statelor nord-europene si a populatiei de acolo fata de finantarea tarilor din sudul Europei creste constant probabilitatea ca Grecia sa renunte la moneda unica.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1724 ori