Planul de anulare a datoriei elene, supus la vot joi

Miercuri, 22 Februarie 2012, ora 10:08
932 citiri
Planul de anulare a datoriei elene, supus la vot joi

Planul de stergere a 107 miliarde de dolari din datoriile Greciei, ale caror detalii (rata dobanzii si termenul) au fost fixate in noaptea de luni spre marti, la Bruxelles, va fi votat joi de Parlamentul grec, au anuntat marti surse guvernamentale.

Proiectul de lege PSI (Private Sector Involvement) a fost depus marti seara in Parlament, dupa un Consiliu de Ministri prezidat de premierul Lucas Papademos la intoarcerea de la Bruxelles.

Textul ar urma sa fie votat joi in regim de urgenta, a precizat sursa.

Planul permite reducerea datoriei suverane elene cu 107 miliarde de euro, in schimbul unei micsorari a valorii nominale a titlurilor cu 53,5% si pierderi reale pentru bancile care detin obligatiuni de peste 70% din valoarea initiala.

Ministrul grec de finante Evangelos Venizelos a anuntat marti seara ca toti creditorii privati care vor sa ia parte la actiune vor fi anuntati in 9 martie, iar operatiunea in sine va avea loc in 12 martie.

In aceste conditii, semnarea acordului pentru un nou credit cu partenerii europeni si FMI urmeaza sa aiba loc in 19 martie.

Daca Grecia nu va trece toate aceste etape, risca sa intre in incapacitate de plata in 20 martie, cand expira obligatiunile in valoare de 14,5 miliarde de euro, pe care tara trebuie sa le achite.

#plan anulare datorie Grecia, #datorii grecia, #faliment grecia , #Grecia