Noi proteste anti-austeritate in Grecia

Luni, 11 Noiembrie 2013, ora 08:51
1327 citiri
Noi proteste anti-austeritate in Grecia

Cateva mii de militanti ai partidului de opozitie Stanga radicala (Syriza) s-au adunat duminica seara in fata Parlamentului la Atena pentru a denunta continuarea politicilor de austeritate in timp ce deputatii dezbateau o motiune de cenzura impotriva guvernului.

Conform politiei, manifestantii erau in jur de 2.000. Insa, conform jurnalistilor si organizatorilor aflati la fata locului, acestia erau in jur de 5.000.

"Vom opri catastrofa", "Plecati acum!", "Nu planurilor de austeritate", proclamau afisele manifestantilor adunati in piata Syntagma, in fata Parlamentului, teatrul unor proteste importante, uneori violente, la inceputul crizei din Grecia in 2010.

O motiune de cenzura impotriva guvernului de coalitie dreapta-socialisti a premierului conservator Antonis Samaras, a fost depusa de catre Syriza joi dupa evacuarea de catre politie a locatiei fostei televiziuni publice ERT, din nordul Atenei.

Conform Syriza, motiunea vizeaza denuntarea "politicilor catastrofale" ale guvernului care duce in prezent discutii la Atena cu reprezentantii creditorilor internationali, UE-BCE-FMI, cu privire la eventuale noi masuri de austeritate.

Dezbaterea din Parlamentul asupra motiunii de cenzura a inceput vineri si trebuie sa se termine printr-un vot nominativ duminica la miezul noptii. O majoritate absoluta de 151 de voturi este necesara pentru a inlatura guvernul, ceea ce este imposibil de obtinut de catre opozitie deoarece majoritatea guvernamentala dispune de 155 de locuri din cele 300 din Parlament.

Opozitia se bazeaza pe plecarile din tabara guvernamentala. Conform observatorilor, coalitia va face in schimb "front comun" impotriva Syriza.

"Motiunea de cenzura a Syriza ne-a intarit", a declarat Stavros Kalafatis, deputat si ministrul adjunct al Mediului.

Dreapta Noii Democratii (ND) a lui Samaras si socialistii lui Evangelos Venizelos, presedinte al Pasok si vicepresedinte al guvernului, "nu se tem de plecari (...) rezultatul va intari guvernul", titra jurnalul de duminica de centru-stanga To Vima.

Pe langa Syriza care dispune de 72 de locuri in parlament, alte trei partide, comunistii KKE, Grecii independenti (populisti, nationalisti) si neonazistii partidului Zori de aur ar vota in favoarea motiunii de cenzura impotriva guvernului, conform deputatilor lor. In total motiunea de cenzura ar trebui sa obtina 130 de voturi, din cele 155 necesare pentru a inlatura coalitia.

#proteste grecia, #austeritate grecia, #motiune cenzura guvern Grecia, #criza economica grecia , #Grecia