Luxemburg: Grecia trebuie sa aleaga intre reforme si iesirea din zona euro

Joi, 16 Februarie 2012, ora 16:37
1295 citiri
Luxemburg: Grecia trebuie sa aleaga intre reforme si iesirea din zona euro

Grecia trebuie sa aleaga intre reforme si iesirea din zona euro, a declarat joi ministrul luxemburghez de Finante, Luc Frieden, subliniind ca Atena trebuie sa se decida daca accepta o supraveghere sporita a conturilor sale de catre Uniunea Europeana.

"Fiecare stat decide singur daca este sau nu membru al zonei monetare comune. Daca decide ca vrea sa fie tara membra, trebuie sa respecte conditiile", a declarat joi Luc Frieden, care la inceputul acestei saptamani a spus ca nu exclude ipoteza unei iesiri a Gerciei din zona euro.

"Uniunea monetara nu prevede ca un stat membru poate fi exclus. Insa daca un stat membru spune "preferam sa nu facem aceste reforme, preferam sa nu luam bani de la alte state si sa revenim la moneda nationala fara a face reforme structurale" atunci acel stat a ales sa se excluda singur. Este deci responsabilitatea poporului grec sa decida daca vrea sau nu sa ramana in zona euro", a insistat ministrul luxemburghez de finante.

Respingand ideea unei "puneri sub tutela" a Greciei, Luc Frieden a afirmat ca este de datoria autoritatilor elene sa puna in practica masurile de asanare bugetara cerute de partenerii europeni. "Insa, cum este vorba de bani furnizati de contribuabilii din alte state membre, trebuie ca in cadrul unui partenariat sa ne asiguram ca aceste masuri sunt implementate", a adaugat Luc Frieden.

Liderii zonei euro negociaza de mai multe saptamani un acord referitor la planul de sprijinire a Greciei care prevede un ajutor public de 130 de miliarde de euro si stergerea a 100 de miliarde de euro din datoriile grecesti detinute de creditorii privati. In schimb, partenerii Greciei insista ca autoritatile de la Atena sa accepte inasprirea mecanismelor de supraveghere si reformelor promise.

Grecia are nevoie de noul imprumut international pana la 20 martie pentru a putea rambursa datorii in valoare de 14,5 miliarde de euro, in caz contrar ea putand sa intre intr-o incapacitate dezordonata de plata.

#luxemburg ministru finante grecia, #ministru finante luxemburg masuri grecia, #grecia criza datorii, #ajutor transa bani grecia , #Grecia