Guvernul grec se reuneste pentru a discuta noile masuri cerute de creditori

Marti, 21 Februarie 2012, ora 21:04
1200 citiri
Guvernul grec se reuneste pentru a discuta noile masuri cerute de creditori

Cabinetul grec urmeaza sa se reuneasca pentru discutii privind procesul dureros de reforma cerut de creditori, in schimbul unui pachet important de salvare si a anularii partiale a datoriiilor.

Ministrii de finante din zona euro au aprobat, dupa discutii maraton, acordarea unui credit de 130 de miliarde de euro si anularea unor datorii in valoare de cel putin 107 miliarde.

Liderii zonei euro au declarat ca acordul a salvat Atena de la faliment.

Insa grecii vor trebui sa faca fata unor noi reduceri de cheltuieli si concedieri in sectorul bugetar, pentru a reduce datoria nationala in termen de opt ani.

Masurile de austeritate implementate in urma primului pachet de salvare primit de Grecia in 2010 au generat proteste violente.

Potrivit corespondentilor BBC, stirea aprobarii unui nou credit a fost primita cu resemnare si chiar cu furie de populatia elena.

Dupa o remarca a premierului Lucas Papademos, potrivit caruia ziua de marti este "istorica pentru economia Greciei", bloggerul Zoe Mavroudi a scris pe Twitter: "De fiecare data cand premierul nostru neales, bancherul Papademos, spune ''zi istorica'', va rog inlocuiti ''istorica'' prin ''neagra''".

Atena, salvata, dar departe de a fi in siguranta

Expertii internationali au avertizat ca Atena va avea nevoie de mai mult ajutor pentru a-si atinge obiectivele de reducere a datoriilor.

Tara dispune de circa o saptamana pentru a aproba o noua runda de reduceri de cheltuieli, in valoare de peste 3 miliarde euro. Taxele si pensiile vor fi afectate, a spus ministrul de finante Evagelos Venizelos.

O reuniune a guvernului elen a fost convocata pentru marti seara, dupa care reducerile de cheltuieli ar putea fi prezentate Parlamentului pentru vot miercuri.

Daca reducerile de cheltuieli vor fi adoptate de actualul Parlament, nu este clar ce se va intampla cu un amendament constitutional privind achitarea datoriilor, ce le va fi prezentat alesilor peste doua luni. In aprilie urmeaza sa aiba loc alegeri generale anticipate.

Sindicatele au convocat noi proteste de strada pentru miercuri, iar seful Partidului Comunist, de opozitie, a anuntat ca se va opune unor noi reduceri de cheltuieli.

Si impunerea unei monitorizari permanente din partea UE este privita de multi greci ca o lovitura in mandria nationala.

Mai mult, o mare parte a populatiei se indoieste ca masurile de austeritate vor ajuta, intr-adevar, la refacerea economiei.

"Masurile nu vor face decat sa ne adanceasca si mai mult in recesiune. Ne va fi mai rau anul aceste decat anul trecut", a spus Agelos Sotirchos, in piata din Atena.

#Papademos Grecia, #guvern Grecia masuri austeritate, #salvare grecia, #transa bani grecia , #Grecia