Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Grecia: TVA ar putea ajunge la 20%

Grecia: TVA ar putea ajunge la 20%


Ministerul Finantelor de la Atena va incepe miercuri discutiile referitoare la un nou sistem de taxe, privind reducerea TVA cu trei puncte procentuale, la 20%, respectiv la 10% pentru unele produse cu regim special.

In Romania, TVA este de 24%, iar in UE taxa este mai ridicata doar in Ungaria (27%), Suedia si Danemarca (ambele 25%), potrivit cotidianului elen Kathimerini.

Cele mai mari doua economii ale zonei euro, Germania si Franta au rate TVA de 19%, respectiv 19,6%. Romania a majorat TVA de la 19 la 24% in iulie 2010, parte a masurilor de austeritate luate in cadrul acordului de imprumut cu FMI si UE.

Ministerul de Finante de la Atena va analiza incepand de miercuri scaderea TVA pentru bunuri si servicii de la 23% la 20%, in timp ce rata redusa ar putea cobori de la 13% la 10%.

Scaderea TVA este doar una dintre reformele luate in calcul de Ministerul de Finante pentru noul sistem si va fi insotita de comasarea impozitlor pe proprietati, impozitarea terenurilor si restructurarea mecanismului de colectare de taxe.

"Trebuie sa gasim raspuns la 15-20 de intrebari majore", a declarat recent ministrul de Finante, Evangelos Venizelos.

Grecia a fost nevoita sa adopte masuri dure de austeritate dupa ce tara a primit un pachet de imprumuturi externe de 110 miliarde de eruo de la FMI si statele zonei eruo, intrucat din cauza indatorarii extrem de mari nu s-a mai putut imprumuta de pe pietele financiare.

Tarile zonei euro au anuntat anul trecut un al doilea pachet de ajutor extern de 130 miliarde de euro pentru Grecia, care include si reducerea datoriilor tarii catre creditorii privati cu circa 100 de miliarde de dolari. Datoriile totale ale Greciei se situeaza la aproximativ 350 miliarde de euro.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 960 ori