Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Grecia se asteapta la 18 milioane de turisti in 2014

Grecia se asteapta la 18 milioane de turisti in 2014


Sosirile de turisti straini in Grecia vor depasi anul viitor 18 milioane, din care un milion vor veni cu operatorii aerieni, a estimat vineri seful Asociatiei Companiilor de Turism din Grecia (SETE), Andreas Andreadis, transmite site-ul ekathimerini.com.

Pentru acest an, seful SETE se asteapta la aproximativ 17,5 milioane de turisti.

Andreas Andreadis a trimis o scrisoare ministrului elen de Finante, Yannis Stournaras, si ministrului Dezvoltarii Turismului, Olga Kefaloyianni, in care prezinta conditiile necesare pentru ca in Grecia sa soseasca 24 milioane de turisti pana in 2021, ceea ce ar putea majora PIB-ul tarii cu inca 5-6 puncte procentuale.

SETE recomanda mentinerea TVA la 13% pentru serviciile de catering, tinand cont ca actualele contracte semnate cu tour-operatorii sunt pe baza acestei rate. Veniturile din august s-au imbunatatit considerabil dupa ce Grecia a redus Taxa pe Valoare Adaugata (TVA) de la 23 % la 13 % in sectorul restaurantelor, o masura pe care Guvernul lui Andonis Samaras a reusit sa o obtina de la creditorii internationali internationali (FMI, UE, BCE) pentru a da o gura oxigen consumului privat.

SETE propune reducerea TVA de la 23% la 13% si la porturile unde sosesc numerosi turisti, pentru a a majora veniturile la buget, dar si scaderea TVA de la 13% la 6,5% la transportul cu feriboturi.

Marti, Banca Centrala a Greciei a anuntat ca veniturile din turism au crescut cu 13,7% in perioada ianuarie - august 2013.

Numarul sosirilor de turisti in primele opt luni din 2013 a inregistrat un avans de 14,7% comparativ cu perioada similara din 2012, depasind pragul de zece milioane si ajungand la 12,5 milioane. Cea mai buna performanta a fost in august, cand veniturile au urcat cu 12,4%, iar numarul sosirilor cu 18,9%.

Veniturile provenite de la vizitatorii din afara Uniunii Europene au crescut cu 29,1% in perioada ianuarie - august 2013, la 3,28 miliarde de euro, in timp ce turistii din cele 28 de state membre ale UE au adus Greciei venituri de 5,26 miliarde de euro, cu 8,6% mai mult comparativ cu perioada similara din 2012.

Recent, seful Asociatiei Companiilor de Turism din Grecia (SETE), Andreas Andreadis, a prognozat ca in acest an castigurile din turism ar putea ajunge la 11,6 miliarde de euro. Incluzand veniturile din croaziere, suma s-ar putea ridica la 12,2 miliarde de euro.

In 2008, inaintea perioadei de varf a crizei, veniturile din turism s-au situat la 11,6 miliarde de euro.

In conditiile in care cererea pe plan intern, investitiile si productia industriala sunt afectate de masurile de austeritate, cheltuielile vizitatorilor straini au devenit singurul motor de crestere a economiei Greciei.

Turismul reprezinta 17% din PIB-ul Greciei, intr-o tara in care somajul atinge aproximativ 27%.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1546 ori