Grecia: Incepe o saptamana de greve si proteste impotriva concedierilor din sectorul public

Luni, 16 Septembrie 2013, ora 14:54
1223 citiri
Grecia: Incepe o saptamana de greve si proteste impotriva concedierilor din sectorul public

Grecia va fi marcata saptamana aceasta de o avalansa de greve si proteste impotriva concedierilor si transferurilor fortate in sectorul public, dar si a masurilor de austeritate impuse de creditorii internationali in schimbul ajutorului financiar, primele incidente inregistrandu-se deja luni dimineata la Atena, unde politia a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa paznicii de scoli care au incercat sa patrunda cu forta in cladirea Ministerului Reformei Administrative, transmit agentiile Reuters si EFE.

Acest "tsunami" de greve este determinat in principal de angajamentul pe care guvernul de la Atena si l-a asumat in fata troicii creditorilor internationali (UE-BCE-FMI) de a transfera 12.500 de angajati din sectorul de stat pana la sfarsitul lunii in curs si inca atatia pana la sfarsitul anului, in cadrul asa-zisei scheme de mobilitate a fortei de munca.

Aceasta schema presupune transferul fortat al angajatilor sau concedierea lor intr-un termen de opt luni din momentul primirii preavizului. In aceasta perioada, ei primesc numai 75% din salariu si pot fi mutati oricand pe un alt post vacant sau sunt concediati daca la sfarsitul celor opt luni nu li se gaseste vreun post.

Profesorii sunt cei care au inceput luni greva. Ei vor fi urmati de personalul administrativ din invatamant, de functionarii publici din organismele de ocupare a fortei de munca si de securitate sociala, de personalul medical din spitalele de stat si de avocati. Incepand de miercuri a fost convocata o greva de 48 de ore in tot sectorul public.

#proteste grecia, #austeritate grecia, #concedieri Grecia, #criza economica grecia , #Grecia