De ce ar trebui sa ne ingrijoreze zona euro in 2014

Marti, 07 Ianuarie 2014, ora 07:00
2177 citiri
De ce ar trebui sa ne ingrijoreze zona euro in 2014

Anul 2013 a fost cel putin tumultos pentru zona euro, dupa ce Grecia a dezvaluit o serie de probleme mai vechi, care dateaza din 2009. Iar pentru 2014, o parte dintre analisti sunt de parere ca situatia va fi la la fel de sensibila.

Situatia din Spania, Italia si Portugalia, tari afectate de recesiune in ultimi ani, s-a imbunatatit, fiind de asteptat ca si Grecia sa le urmeze exemplul. Totusi, sunt mai multe motive de ingrijorare in zona euro, conform Reuters.

Alegerile din Uniunea Europeana

Rata mare a somajului, austeritatea si rata redusa de crestere a economiei ofera oportunitatea pentru partidele mai mici sa se faca simtite in alegerile parlamentare europene din luna mai.

Unii analisti sunt de parere ca mai multe partide antieuro, inclusiv Frontul National din Franta, UKIP din Marea Britanie, Syriza din Grecia si Partidul Libertatii din Olanda, ar putea sa castige 20%, sau chiar mai mult, din locurile parlamentare.

"Ar aduce tot mai multe pozitii 'eurosceptice' si ar putea sa complice atat numirea noii Comisii Europene (care va avea loc in acest an), cat si adoptarea legislatiei referitoare la uniunea bancara", a spus Alastair Newton, analist politic la Nomura Securities.

Decizia Curtii Constitutionale a Germaniei

Unul dintre motivele pozitive din zona euro este retinerea pietei bancare de a testa masurile de siguranta ale Bancii Centrale Europene (BCE). Orice problema aparuta prin acest test ar fi putut sa aduca probleme majore.

Curtea Constitutionala a Germaniei se va pronunta curand asupra programului Bancii Centrale Europene de cumparare a obligatiunilor, mecanism prin care incearca sa protejeze zona euro, inca neutilizat.

Instanta germana nu a respins categoric masurile de combatere a crizei, insa analistii apreciaza ca deciziile sale au o influenta destul de mare asupra parlamentarilor.

Masuri de reforma

Banca Centrala Europeana a afirmat, in mod constant, ca este timpul ca tarile UE sa ia masuri pentru a reduce datoriile si pentru adoptarea de reforme economice necesare unei cresteri economice.

Principalele probleme au fost Italia, a carei economie a stagnat in ultimii ani si care are o coalitie guvernamentala mai putin unita, si Franta, care este in pragul unei noi recesiuni.

"Franta este singura economie europeana majora care inca se confrunta cu numeroase probleme si care inca nu a facut mai nimic in aceasta privinta", se arata in raportul Berenberg Bank, citat de Reuters.

Presedintele Frantei, Francois Hollande, a cerut companiilor, in mesajul sau de Anul Nou, sa faca angajari, in conditiile reducerii taxelor. Totusi, popularitatea sa este la un nivel foarte scazut, incat nu sunt de asteptat reactii pozitive.

Austeritatea s-a resimtit cel mai mult in Grecia, tara care a declansat criza datoriilor.

Coalitia guvernamentala a Greciei nu a mai facut reduceri si va avea nevoie de masuri de reducerea datoriilor, pentru a aduce finantele pe drumul cel bun, in momentul in care majoritatea parlamentara este adusa de numai trei voturi, iar partidul Syriza este in crestere in sondaje.

Deflatia

Rata inflatiei de 0,7% a determinal Banca Centrala Europeana sa reduca rata dobanzii, in noiembrie, insa multi dintre membrii sai se opun tiparii de bani, masura care, in final, a avut efect pozitiv in Japonia.

"Trebuie sa avem gria deoarece nu avem o inflatia care va fi permanent sub 1% si putem aunge in zona periculoasa", a spus, saptamana trecuta, seful BCE, Mario Draghi.

Chiar si fara deflatie, orice derapaj in taierea datoriilor sau reformele structurale ar putea necesita noi masuri din partea bancii centrale.

"Anul 2014 poate fi mai dificil pentru pietele financiare din zona euro comparativ cu 2013, surprinzator de calm", a spus Russell Jones, economist la Llewellyn Consulting.

#probleme euro, #euro analiza, #masuri reforma , #Grecia