Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

BCE nu poate restructura datoriile Greciei

BCE nu poate restructura datoriile Greciei


Banca Centrala Europeana a repetat ca o restructurare a datoriei Greciei pe care o detine ii este legal imposibila, potrivit unor declaratii facute de Joerg Asmussen, membru al conducerii, ziarului Bild am Sonntag ce apare duminica.

"Nu putem nici prelungi limitele de timp de emisiune de obligatiuni grecesti, nici reduce ratele dobanzilor. Si una si cealalta s-ar intoarce la stergerea unei parti din datoria Atenei si ar conduce la o finantare directa a statului grec. BCE nu are dreptul legal", a declarat Asmussen pentru ziarul duminical, citat de AFP.

Inaltul responsabil al BCE, care a facut deja afirmatii similare la sfarsitul lunii septembrie, a reamintit de asemenea ca obtinerea urmatoarei transe din ultimul plan de salvare a Atenei, ce ar trebui platita in noiembrie, nu s-ar face "fara eforturi".

Guvernul lui Antonis Samaras este inca in asteptarea raportului troicii UE, FMI si BCE, care va avea sau nu ca rezultat aceasta noua transa de ajutor pentru Atena.

Asmussen a declarat pe de alta parte ziarului Die Welt ca o restructurare pe cheltuiala BCE "nu este posibila", semnaland o eventuala nevoie de finantare suplimentara pentru Grecia din partea membrilor zonei euro.

El s-a declarat de asemenea "in mod clar" pentru mentinerea Atenei in zona euro, dar a reamintit ca "cheia este in mainile statului grec".

"Conditia de plata a urmatoarei transe pentru Grecia este de a compensa deficitul bugetar pentru 2013-2014 si a pune in aplicare reforme structurale cuprinzatoare", a insistat el.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1024 ori