Parlamentul german voteaza masurile UE, inaintea summit-ului european

Miercuri, 26 Octombrie 2011, ora 11:52
1572 citiri
Parlamentul german voteaza masurile UE, inaintea summit-ului european

Parlamentul german decide, miercuri, daca ii permite guvernului sa negocieze schimbarile fondului de salvare al zonei euro, cu doar cateva ore inainte ca Angela Merkel, cancelarul german, sa ajunga la summitul de la Bruxelles.

Parerile sunt impartite in randul oficialilor europeni: unii acuza Germania ca intarzie, astfel, procesul decizional, altii saluta initiativele democratice ale cancelarului german, potrivit EU Observer.

Pentru prima data in istoria Uniunii Europene, Parlamentul german, numit Bundestag, voteaza asupra continutului unui pachet de salvare pentru zona euro inainte ca el sa fie aprobat de liderii europeni. Acest lucru este posibil datorita unei noi reglementari aprobate luna trecuta de Curtea Constitutionala.

Angela Merkel a pus accent foarte mare pe nevoia ca liderii UE sa negocieze un pachet aprobat de Bundestag, tocmai de aceea cancelarul german a cerut, in premiera, ca summit-ul european sa se desfasoare in doua etape, prima duminica si cea ce-a doua, miercuri.

Initial, votul trebuia sa aiba loc in cadrul comisiei de buget, alcatuita din cei 41 de membrii, insa crestin-democratii au cerut o dezbatere completa la inceputul zilei de miercuri.

Votul are loc chiar inainte ca Merkel sa plece la Bruxelles pentru a participa la intalnirea cu ceilalti lideri. Cel mai probabil, summit-ul va dura cateva ore bune, pana joi dimineata.

Sunt putine sanse ca Bundestag-ul sa blocheze masurile prevazute in plan, insa unii lideri, precum premierul Luxemburg-ului, Jean-Claude Juncker, au acuzat aceasta decizie a Germaniei ca ar incetini procesul decizional pentru soarta zonei euro.

Pentru alti oficiali europeni, insa, acest proces imbunatatit de validare ales de parlamentul german este o optiune democratica binevenita, intr-un proces care oricum sacrifica transparenta si responsabilitatea de dragul pietelor.

"Nu mi se pare o decizie de acuzat, intrucat responsabilitatea membrilor parlamentului de a-si spune cuvantul este un drept democratic care a fost adesea accentuat de Curtea Constitutionala din Karlsruhe", a declarat Reinhard Buetikofer, membru al Parlamentului European pentru EU Observer.

Nivelul crescut de putere pe care membrii parlamentului german il au asupra negocierilor Uniunii Europene "reprezinta o schimbare, dar nu una in rau", adauga acesta, intrucat ele il vor determina pe cancelarul german sa respecte transparenta.

"Desigur, daca ai un dictator, el poate sa ia o decizie intr-un moment, insa intr-un sistem democrat deciziile au nevoie de timp", a mai spus Reinhard Buetikofer.

Parlamentarul european, membru al comisiei de afaceri UE al Bundestag, a declarat ca este increzator ca votul va trece de Parlament miercuri, desi "nimeni nu ar trebui sa desconsidere puterea de decizie a vreunui parlament".

#vot parlament german, #vot summit european, #summit UE criza euro , #Germania