Jean-Claude Juncker este 'increzator' in sansele sale de a prelua sefia Comisiei Europene

Duminica, 01 Iunie 2014, ora 12:32
1740 citiri
Jean-Claude Juncker este 'increzator' in sansele sale de a prelua sefia Comisiei Europene

Luxemburghezul Jean-Claude Juncker s-a declarat "increzator ca va fi ales in calitate de viitor presedinte al Comisiei Europene pana la jumatatea lui iulie" intr-un interviu publicat duminica de jurnalul german Bild, chiar daca, potrivit acestuia, Parisul nu este de acord cu acest scenariu.

"In cadrul Consiliului European, o majoritate importanta de sefi de stat si de guvern crestin-democrati si socialisti ma sprijina", a declarat Juncker, potrivit unui extras din interviu difuzat in avans de Bild, preluat de France Presse.

El a promis sa ii 'atraga si pe ceilalti' in urmatoarele trei sau patru saptamani. Europa nu trebuie sa cedeze in fata presiunilor', a adaugat fostul presedinte al Eurogrupului, candidat desemnat de conservatori in timpul campaniei pentru alegerile europarlamentare, dar pe care un anumit numar de capitale europene nu-l doresc.

Printre acestea se numara Londra, Stockholm, Budapesta, dar si, potrivit Bild, guvernul francez. Parisul si-ar dori un francez in fruntea executivului european, conform jurnalului, care nu citeaza surse.

Presedintele francez Francois Hollande i-a transmis in aceasta saptamana cancelarului Angela Merkel ca are nevoie de un 'semnal' in directia alegatorilor sai, in urma succesului inregistrat de Frontul National (extrema-dreapta) la scrutinul de duminica trecuta, scrie Bild. 'El a facut presiune pentru un program de investitii de mare amploare si a pus pe masa numele fostului sau ministru de finante Pierre Moscovici', a precizat tabloidul.

Pe de alta parte, premierul britanic David Cameron si-ar fi amenintat partenerii europeni cu iesirea tarii sale din Uniunea Europeana in cazul in care Jean-Claude Juncker ar deveni presedintele CE, a scris in ultima sa editie saptamanalul german Der Spiegel. 'Un reprezentant al anilor '80 nu poate rezolva problemele din urmatorii cinci ani', ar fi declarat Cameron, referindu-se la Juncker, potrivit Der Spiegel, care a citat 'surse apropiate participantilor' la summitul de martea trecuta de la Bruxelles.

#jean claude juncker, #presedintele CE , #Germania