Salariile reale in Germania au crescut in trimestrul doi din 2018 in pofida celei mai ridicate rate a inflatiei din ultimii cinci ani, arata datele publicate joi de Oficiul federal de Statistica (Destatis), care sugereaza ca in continuare cheltuielile gospodariilor vor reprezenta motorul de crestere al celei mai mari economii europene.
Salariile nominale au crescut cu 2,5% in perioada aprilie-iunie 2018, in timp ce rata anuala a inflatiei a urcat la 2%, astfel incat salariile reale au crescut cu 0,5%, transmite Reuters.
Cele mai mari cresteri nominale ale salariilor s-au inregistrat in furnizarea energiei (4,5%), industria prelucratoare (4,1%) si sectorul imobiliar (3,7%).
"Inflatia ar urma sa scada sub 2% in urmatoarele luni in timp ce salariile vor continua sa creasca semnificativ, pe fondul cererii solide de angajati. Prin urmare, salariile reale ar trebui sa inregistreze cresteri in urmatoare trimestre astfel incat consumul va alimenta in continuare avansul economiei", a apreciat analistul Stefan Kipar de la BayernLB.
Un studiu publicat luna aceasta de Institutul german de Studii Economice si Sociale (WSI), care face parte din Fundatia Hans-Bockler, arata ca salariile corelate in functie de evolutia inflatiei vor creste cu 1,5% in acest an in Germania, adica mult mai repede decat in Franta si decat media europeana.
Potrivit acestui studiu, cresterea salariilor reale din Germania ar urma sa se accelereze in acest an, dupa un avans de 0,9% in 2017, si va depasi cu aproape un punct procentual cresterea de doar 0,6% asteptata in Franta si avansul de 1% pentru ansamblul Uniunii Europene.
"Tinand cont de cresterea economica stabila si de un somaj relativ scazut, cresterea salariilor reale in Germania pare a fi in continuare una modesta", comenteaza Fundatia Hans-Bockler, considerata a fi apropiata de sindicate.
Salariatii germani sunt intr-o pozitie de forta care le permite sa solicite majorari salariale semnificative, avand in vedere ca economia germana cunoaste al noualea an de crestere consecutiva. In consecinta, in luna februarie, puternicul sindicat IG Metall a obtinut o majorare salariala de 4,3% de care vor beneficia cei aproximativ 3,9 milioane de salariati din sectorul metalurgiei, sector care in Germania cuprinde grupurile Daimler, Siemens, Bosch, precum si numeroase IMM-uri exportatoare.
Insa aceasta crestere salariala nu se regaseste decat la o parte din forta de munca din Germania, tara unde companiile evita acordurile la nivel de ramura. Aceasta face ca in Germania "diferenta intre salariile mici si cele medii sa fie mai mare decat in majoritatea tarilor din Europa de Nord sau de Vest", subliniaza cercetatorii de la WSI.
Potrivit datelor OECD, in 2016, un procentaj de 18,9% dintre salariatii cu regim de lucru full time din Germania primeau salarii mici, fata de 9,1% in Franta.