Exporturile Germaniei au crescut semnificativ in aprilie

Vineri, 07 Iunie 2013, ora 11:54
1284 citiri
Exporturile Germaniei au crescut semnificativ in aprilie

Exporturile Germaniei au crescut in aprilie peste estimarile analistilor, semnaland redresarea celei mai mari economii europene, transmite Bloomberg.

Exporturile, conform datelor ajustate sezonier si in functie de zilele lucratoare, au crescut in aprilie cu 1,9% comparativ cu martie, cand au inregistrat un avans de 0,5%, a anuntat oficiul federal de statistica. Este cea mai semnificativa crestere din mai 2012. Economistii intervievati de Bloomberg se asteptau la un avans de 0,1%.

In aprilie importurile au urcat cu 2,3%.

Increderea mediului de afaceri in economia Germaniei a crescut in mai pentru prima data in ultimele trei luni, dupa ce iarna neobisnuit de lunga a intarziat redresarea. In aprilie, comenzile fabricilor au scazut iar productia industriala probabil a stagnat.

Banca Centrala a Germaniei (Bundesbank) va publica astazi noile estimari privind cresterea economiei in acest an.

"Multi spun ca vestile bune din comert vor impulsiona economie Germaniei, orientata spre export, in trimestrul doi din 2013. Consumul privat continua sa ramana robust dar investitiile raman slabe", a declarat Jens Kramer, economist la NordLB in Hanovra.

Estimarile FMI

Fondul Monetar International (FMI) si-a redus, luni, la jumatate estimarile privind cresterea economica care va fi inregistrata de Germania in acest an, dar a adaugat ca cea mai mare economie europeana va inregistra o revenire in a doua jumatate a lui 2013.

"Pe fondul unor incertitudini ridicate in zona euro, estimam ca PIB-ul Germaniei va creste cu aproximativ 0,3% in 2013, comparativ cu estimarile noastre anterioare care preconizau o crestere de 0,6%", a informat FMI.

De asemenea, seful misiunii FMI in Germania a declarat ca si in 2014 cresterea economica va fi usor mai mica decat se preconiza initial. In locul prognozelor anterioare potrivit carora in 2014 economia germana va inregistra o crestere de 1,5%, cel mai probabil cresterea de fi de aproximativ 1,3%, a spus Subir Lall.

In raportul sau anual cu privire la economia germana, FMI a apreciat ca autoritatile de la Berlin au facut ce trebuia atunci dand a redus deficitul bugetar insa in acelasi timp a apreciat ca Berlinul ar trebui sa evite "supra-performanta" in domeniul consolidarii fiscale deoarece ar putea conduce la recesiune in conditiile unei cresteri economice modeste.

Gratie reformelor structurale adoptate in urma cu cativa ani, Germania a facut fata crizei datoriilor suverane mult mai bine decat partenerii din zona euro, evitand intrarea in recesiune chiar daca economia a incetinit. Guvernul german este mai optimist decat FMI si pentru acest an mizeaza pe o crestere de 0,5%, in conditiile in care in primul trimestru economia germana a inregistrat un avans de 0,1%.

#crestere exporturi Germania, #economie germania, #comert Germania , #Germania