Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Premiera in Franta: Cetatenii din strainatate vor putea vota prin Internet

Premiera in Franta: Cetatenii din strainatate vor putea vota prin Internet


Guvernul francez va experimenta pentru prima data votul prin intermediul Internetului, oferind astfel posibilitatea de a vota unui milion de francezi din strainatate, a anuntat vineri secretarul de stat al francezilor din strainatate, Edouard Courtial.

Daca experimentul este concludent, aceasta posibilitate de vot va fi folosita si pentru alte alegeri decat cele legislative, atat in Franta cat si in alte tari, conform lui Courtial.

Votul pentru desemnarea a 11 deputati care sa ii reprezinte pe expatriatii francezi pe cele cinci continente reprezinta totodata o premiera. Alegatorii francezi din strainatate nu aveau dreptul sa voteze decat la alegerile prezidentiale.

"Votul prin intermediul Internetului va permite sa se depaseasca obstacolul distantei si sa participe la alegeri simplu si in siguranta, de acasa", a declarat Courtial.

Ca metoda de securitate, organizatorii vor asocia fiecarui alegator un indice si o parola gasita pe site-ul www.votezaletranger.gouv.fr, votul fiind cifrat incepand de la calculatorul uilizatorului pana la baza de date. Cele patru principii ale votului, "secret, anonim, confidential si liber vor fi garantate", a mai mentionat oficialul.

Legislativele vor avea loc in Franta pe 10 si 17 iunie. Votul pe Internet pentru francezii din strainatate va fi organizat incepand cu 23 mai pana pe 29 mai, primul tur, si incepand cu 6 iunie pana pe 12 iunie pentru cel de al doilea tur. Aceste date vor permite francezilor sa voteze in persoana in cazul in care votul pe Internet va intampina probleme.

Pe Internet "nu vom avea niciodata o siguranta deplina, momentan evaluam riscurile", a mentionat un oficial al ministerului Afacerilor Externe.

In Canada, tara care nu doreste sa gazduiasca circumscriptii legislative franceze, cei care doresc sa mearga la urne nu o pot face decat in "cladirile consulare". Pentru a evita neintelegerile, francezii din Canada sustin posibilitatea votului prin intermediul Internetului, conform Quai d'Orsay.

Costul global al alegerilor prezidentiale si al legislativelor din 2012 pentru francezii din strainatate - incluzand si votul pe Internet - este estimat la o valoare de aproximativ 20 de milioane de euro.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 998 ori