Franta va elimina scutirile fiscale

Miercuri, 29 Septembrie 2010, ora 14:45
1026 citiri
Franta va elimina scutirile fiscale

Guvernul francez va reduce in 2011 cheltuielile publice, va elimina scutirile fiscale, mizand si pe accelerarea cresterii economice pentru majorarea veniturilor statului si reducerea deficitului bugetar, potrivit proiectului de buget care va fi prezentat miercuri, conform Mediafax.

In documentele obtinute de Reuters, deficitul a fost stabilit la 286,4 miliarde euro, cu circa 700 de milioane de euro sub nivelul anticipat pentru 2010, dar care va creste datoriile Frantei peste 86% din productia nationala.

Ingrijorat de nemultumirea populatiei fata de reforma pensiilor, presedintele Nicolas Sarkozy vrea sa isi respecte angajamentul de reducere a deficitului fara masurile drastice de austeritate programate de Spania, Marea Britanie, Irlanda si alte state.

Obiectivul principal al proiectului francez este reducerea deficitului bugetar la 6% din PIB in 2011, de la 7,7% in acest an, in prima faza a unui plan care prevede restrangerea indicatorului la 3% din PIB in 2013 si 2% in 2014.

Autoritatile franceze trebuie sa convinga pietele financiare ca intentioneaza sa tina sub control deficitul, pentru ca Franta sa pastreze ratingul "AAA" care asigura tarii un cost redus al datoriilor.

Proiectul prevede economii de 15 miliarde de euro dupa incheierea unor programe de sustinere a economiei, 10 miliarde de euro prin eliminarea unor facilitati fiscale si sapte miliarde prin masuri in administratia publica, cu mar fi inghetarea salariilor, desfiintarea unor posturi si plafonarea cheltuielilor.

Deficitul va fi redus cu alte 40 de miliarde de euro prin venituri suplimentare generate de o crestere economica estimata pentru anul viitor la 2%, desi analistii intervievati de Reuters se asteapta la un avans de numai 1,3%, sub cel de 1,5% asteptat pentru 2010.

#franta, #scutiri, #fiscale, #crestere, #economica , #Franta