Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Franta retrogradata: Zona euro promite ca va pastra ratingul FESF

Franta retrogradata: Zona euro promite ca va pastra ratingul FESF


Zona euro s-a declarat vineri seara hotarata sa faca tot ceea ce este posibil pentru a pastra calificativul "AAA" al Fondului sau de sustinere (FESF), dupa retrogradarea a noua tari din cadrul sau, inclusiv Franta, care contribuie substantial la acest instrument financiar.

Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's (S&P) a scazut, intre altele, calificativele "AAA" ale Frantei si Austriei, o decizie care risca sa provoace pierderea ratingului "AAA" al FESF.

"Tarile care ofera garantii pentru FESF isi afirma hotararea de a explora optiunile in vederea mentinerii calificativului AAA al FESF", anunta Jean-Claude Junker, liderul grupului ministrilor de Finante din zona euro intr-un comunicat.

Calificativul acestui mecanism depinde de cele ale statelor din zona euro care il garanteaza, mai ales ale celor care se bucura de cel mai bun rating ("AAA").

In cazul in care ratingurile tarilor sunt scazute, cel al FESF este amenintat de facto. Dar acest instrument are nevoie de calificativul sau pentru a se imprumuta la dobanzi mici de pe piata, cu scopul de a putea imprumuta, dupa aceea, statele din zona euro care se afla in dificultate.

Zona euro promite ca va proteja ratingului FESF

Constienta de miza, zona euro s-a angajat vineri seara sa isi consolideze apararea financiara si a amintit ca FESF "dispune de resurse suficiente pentru a-si onora angajamentele actuale si eventuale alte (angajamente ulterioare) in viitor", a subliniat Juncker. Fondul dispune in prezent de aproxiamtiv 250 de miliarde de euro.

Juncker a subliniat totodata ca mecanismul permanent destinat sa succeada FESF inca din acest an va fi mai putin dependent de ratingurile statelor.

"Mecanismul permanent pentru stabilitate (MES) va avea propriul capital si va fi, astfel, mai putin afectat de calificativele statelor membre", a anuntat el.

Acest instrument urmeaza sa dispuna de un capital de 500 de miliarde de euro. Insa unele state apreciaza ca este necesar sa fie luata in calcul si partea care ramane de la FESF, in timp ce altele considera necesar ca MES sa fie dotat singur cu 500 de miliarde de euro, cu scopul de a fi suficient de puternic. Aceasta problema urmeaza sa fie abordata de sefii de stat si de Guvern la summitul european prevazut la inceputul lui martie.

Intr-un context mai larg, zona europeana este hotarata "sa faca tot posibilul pentru a depasi criza, a-si ameliora finantele publice si a regasi drumul spre cresterea economica si crearea de noi locuri de munca", a subliniat Juncker.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1019 ori