Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Franta nu mai este cea mai mare piata a vinului din lume. Ce tara i-a luat locul

Franta nu mai este cea mai mare piata a vinului din lume. Ce tara i-a luat locul


Statele Unite ale Americii (SUA) au devenit anul trecut cea mai mare piata din lume pentru vin, devansand pentru prima data Franta, in conditiile in care consumul de vin a scazut pe piata franceza, dar a crescut in SUA, a anuntat marti Organizatia Internationala a Vinului (OIV), transmite Reuters.

Potrivit OIV, in 2013 consumatorii americani au cumparat 29,1 milioane hectolitri de vin, in crestere cu 0,5% comparativ cu 2012, in timp ce in Franta consumul de vin a scazut cu aproape 7% pana la 28,1 milioane hectolitri.

In schimb, in ceea ce priveste consumul de vin per capita, americanii sunt in continuare in urma francezilor care consuma, in medie, 1,2 sticle pe saptamana, de aproape sase ori mai mult decat consuma in medie un american. Cu toate acestea declinul inregistrat in ultimii ani in Europa este unul semnificativ.

"In tari precum Franta, Italia si Spania oamenii obisnuiau sa bea mult vin insa obiceiurile de consum se schimba', a declarat directorul general al OIV, Jean-Marie Aurand. 'Bem mai putin vin in termeni de volum dar de o calitate mai buna. In plus, exista si concurenta venita din partea altor bauturi cum este berea', a adaugat Jean-Marie Aurand. Potrivit acestuia, in perioada 2002-2011, consumul de vin per capita in Franta, al treilea producator mondial dupa Italia si Spania, a scazut cu peste 20% pana la 46,4 litri pe an. In schimb, in aceiasi perioada in SUA consumul per capita a crescut cu aproape 17% pana la 9,1 litri pe an", a spus Jean-Marie Aurand.

De asemenea, OIV estimeaza ca anul trecut consumul mondial de vin a scazut cu un procent pana la 239 milioane de hectolitri, dupa patru ani de relativa stabilitate, in conditiile in care pe piata din China consumul de vin a scazut cu 3,8% pana la 16,8 milioane hectolitri. Mult asteptata revenire care va marca sfarsitul crizei financiare inceputa in 2008 inca nu a avut loc.

OIV estimeaza o crestere cu 9,4% a productiei mondiale de vin, in 2013

In ceea ce priveste productia mondiala de vin, OIV estimeaza ca in 2013 aceasta a crescut cu 9,4% pana la 279 milioane hectolitri gratie unor productii record in Spania, Chile, Africa de Sud si Noua Zeelanda.

Comertul international cu vin a scazut cu 2,2% in termeni de volum pana la 98 milioane hectolitri dar cresterea pretului mediu de a condus la o crestere de 1,5% in termeni de valoare a vanzarilor de vin pana la 25,7 miliarde de euro (35,4 miliarde de dolari).

Pentru 2014, OIV a avertizat ca este posibila o scadere semnificativa a productiei devin in emisfera sudica din cauza conditiilor meteo nefavorabile. Estimarile initiale arata spre o scadere de 20% a productiei in Argentina precum si o scadere de 10 pana la 20% in Chile, dupa o productie record in 2013. In total, OIV estimeaza ca productia de vin a principalilor producatori din emisfera sudica, printre care se numara si Africa de Sud, Brazilia, Noua Zeelanda si Uruguay, ar putea scadea pana la 49 - 53 milioane hectolitri, cu 10% mai putin decat in 2013.

La finele lunii trecute, reprezentantul Romaniei la Organizatia Internationala a Viei si Vinului (OIV), Catalin Paduraru, a declarat ca Romania ramane in top zece consumatori de vin la nivel mondial, din punct de vedere al consumului fiscalizat, care se ridica la 24 de litri pe cap de locuitor.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1650 ori