Cum isi petrece "escrocul secolului" sentinta de 150 de ani? Arunca vina pe pagubiti

Marti, 01 Martie 2011, ora 13:37
2761 citiri
Cum isi petrece "escrocul secolului" sentinta de 150 de ani? Arunca vina pe pagubiti

La doi ani dupa arestarea lui Bernard Madoff, care a comis cea mai mare frauda din istorie, victimele sale il catalogheaza ca fiind "un monstru, un mincinos, un hot imoral, fara regrete si fara rusine". Cei care au suferit de pe urma schemei lui Madoff au fost extrem de furiosi in momentul in care fostul finantist de pe Wall Street i-a numit in ultimul interviu acordat ca fiind "lacomi", potrivit CNNMoney.com.

"Omul este un monstru, un mincinos, un hot imoral, fara regrete, fara rusine", a afirmat Stephanie Halio, al carei fond de pensionare a fost "inghitit" de catre schema lui Madoff. "Iar el ne portretizeaza ca fiind lacomi", a mai adaugat aceasta.

Halio, in varsta de 67 de ani, spune ca ea si sotul sau in varsta de 70 de ani au fost obligati sa suspende pensionarea si sa revina la locul de munca.

"Ne-a mintit cu nerusinare pe toti. A falimentat generatii intregi de familii, a falimentat organizatii de caritate", a mai adaugat aceasta.

Intr-un interviu cu New York Magazine, Madoff a tinut sa sublinieze ca a fost pe nedrept protretizat ca un monstru atunci cand s-a prabusit schema Ponzi pe care o conducea, in toamna lui 2008. Madoff a  plasat o parte din vina pe umerii pagubitilor spunand ca victimele sale au aceeasi vina ca si el pentru frauda de 65 de miliarde de dolari.

"Madoff este evident un mincinos patologic", a declarat o alta victima de-a sa.

In momentul in care inselatoria lui Madoff a iesit la iveala, odata cu arestarea sa pe 11 decembrie 2008, a devenit clar ca toate economiile erau frauduloase si ca acesta de fapt nu investea banii primiti de la investitori.

Pentru a-si mentine inselatoria, brokerul platea profituri atragatoare unor investitori, din banii plasati de alti clienti. El a tranzactionat si a pierdut bani pentru clienti institutionali, si le-a platit investitorilor profituri care nu existau de fapt.

Intre timp, Madoff ducea o viata prospera. Detinea case in Manhattan, Florida si Franta, impreuna cu un yacht si bijuterii cu diamante pentru el si sotia sa, Ruth.

Madoff a pledat vinovat in martie 2009 pentru orchestrarea celei mai mari scheme Ponzi din istorie si pentru inselarea a mii de investitori.

Administratorul numit de judecator pentru a repara raul facut de Madoff a identificat 2,404 de investitori, deveniti "victime", care trebuie sa imparta bunuri recuperate in valoare de 6,8 miliarde de dolari, insa mai mult de 16.000 de investitori au depus plangere impotriva lui Madoff.


Avocatii fac milioane de dolari din cazul Madoff

Ca si alti investitori inselati de Madoff, Mike De Vita, care si-a pierdut fondurile de pensie in urma inselatoriei lui Madoff, a spus ca s-a simtit jignit de afirmatiile fostului broker, potrivit carora investitorii ar fi trebuit sa aiba "indoieli" cu privire la castigurile care variau intre 15-18%/an.

Acesta a firmat ca majoritatea investitorilor nu a primit castiguri atat de mari, deci nu a existat nici un motiv pentru care sa fie suspiciosi de finante neverosimile.

De Vita spune ca incasarile sale erau de 10,5%/an, ajungand la maxime de 13% si minime de 8%/an.

"Incearca cumva sa justifice ceea ce a facut?", se intreaba acesta. "Incearca cumva sa-si imbogateasca ego-ul, care pare a fi la fel de mare ca si Empire State Building?".

Intre timp, Madoff executa o pedeapsa de 150 de ani intr-o inchisoare federala din Butner, Carolina de Nord, unde a declarat ca notorietatea sa impresioneaza ceilalti detinuti.

Insa, De Vita banuieste ca Madoff nu se bucura de atata atentie de cat ar avea nevoie. "Are un ego care nu poate fi hranit adecvat intre zidurile inchisorii", a subliniat De Vita.

#frauda bancara, #inselatorii, #investitori, #madoff, #schema lui madoff, #schema ponzi , #Franta

Curs valutar

1 EUR = 4.9729 RON

0.0013

1 USD = 4.5749 RON

0.0104
  1. Putin a infiltrat un cal troian într-un stat NATO: 60 de ani va depinde de Rusia
  2. Marcel Ciolacu a dezvăluit accidental deficitul bugetar real la care se așteaptă Guvernul în 2024. Cifra depășește toate estimările făcute până acum
  3. Suma uriașă pe care o vor plăti românii, pentru organizarea alegerilor. Semnal de alarmă: „Nemaivăzut așa ceva, pe vreme de pace!"
  4. Două țări NATO ”plâng” după Putin: Ucraina le lovește dur, punând bariera Rusiei
  5. A intrat în vigoare „taxa pe lux”. Care sunt marjele de impozitare și până când trebuie să se grăbească românii să-și declare bunurile
  6. Cea mai mare putere din Vest și 800.000 de români loviți de criză: Norvegia, Suedia și Polonia o depășesc
  7. Colapsul care amenință România, din 2030: „Va fi un tsunami financiar!"
  8. Cine este bugetarul care încasează un salariu de 36.000 de euro net, lună de lună. Acuzații grave
  9. Revolta unui expert contabil. Cât au ajuns să plătească la stat micile afaceri românești, în comparație cu corporațiile: „discriminare socialistă din partea guvernului!"
  10. Care este avuția medie netă a românilor. Suma pare foarte ridicată la prima vedere