Germania, care contribuie cel mai mult la bugetul UE, ar vrea sa dea mai putini bani in urmatorii ani

Luni, 16 Septembrie 2019, ora 13:09
2728 citiri
Germania, care contribuie cel mai mult la bugetul UE, ar vrea sa dea mai putini bani in urmatorii ani
Foto: Pixabay

Germania, cea mai mare economie din Uniunea Europeana, vrea sa limiteze viitorul buget al blocului comunitar pentru perioada 2021-2027 la 1% din Venitul National Brut al UE, sub nivelul de 1,11% propus de Comisia Europeana, au declarat pentru Reuters surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul.

Statele membre UE sunt angrenate intr-o batalie privind bugetul, care ar urma sa fie votat anul viitor, iar ministrii pentru Afaceri Europene se intalnesc luni la Bruxelles pentru discuta problema.

Surse diplomatice au anuntat ca Germania - cel mai mare contributor net la bugetul UE - va prezenta propunerea la reuniunea de luni.

De asemenea, ministrii pentru Afaceri Europene vor discuta la Bruxelles cum pot conditiona finantarea europeana de respectarea valorilor blocului comunitar, inclusiv statul de drept, un plan care ar putea duce la o confruntare intre tarile liberale din Europa Occidentala si fostele state comuniste Polonia si Ungaria din Est.

Varsovia si Budapesta - unii dintre cei mai importanti beneficiari de fonduri europene - sunt acuzate de tarile UE mai bogate ca submineaza democratia.

Presedintia finlandeza a Consiliului UE spera ca liderii statelor din UE vor putea ajunge la reuniunea din octombrie la un proiect de buget pentru perioada 2021 - 2027.

Dar alte tari cred ca va dura mai mult, pe fondul problemelor legate de Brexit si al modului in care statele vor trebui sa-si majoreze contributia la bugetul UE pentru a compensa pierderea finantarii britanice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#buget ue, #plafonare buget UE , #Europa