Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Germania, care contribuie cel mai mult la bugetul UE, ar vrea sa dea mai putini bani in urmatorii ani

Germania, care contribuie cel mai mult la bugetul UE, ar vrea sa dea mai putini bani in urmatorii ani


Germania, cea mai mare economie din Uniunea Europeana, vrea sa limiteze viitorul buget al blocului comunitar pentru perioada 2021-2027 la 1% din Venitul National Brut al UE, sub nivelul de 1,11% propus de Comisia Europeana, au declarat pentru Reuters surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul.

Statele membre UE sunt angrenate intr-o batalie privind bugetul, care ar urma sa fie votat anul viitor, iar ministrii pentru Afaceri Europene se intalnesc luni la Bruxelles pentru discuta problema.

Surse diplomatice au anuntat ca Germania - cel mai mare contributor net la bugetul UE - va prezenta propunerea la reuniunea de luni.

De asemenea, ministrii pentru Afaceri Europene vor discuta la Bruxelles cum pot conditiona finantarea europeana de respectarea valorilor blocului comunitar, inclusiv statul de drept, un plan care ar putea duce la o confruntare intre tarile liberale din Europa Occidentala si fostele state comuniste Polonia si Ungaria din Est.

Varsovia si Budapesta - unii dintre cei mai importanti beneficiari de fonduri europene - sunt acuzate de tarile UE mai bogate ca submineaza democratia.

Presedintia finlandeza a Consiliului UE spera ca liderii statelor din UE vor putea ajunge la reuniunea din octombrie la un proiect de buget pentru perioada 2021 - 2027.

Dar alte tari cred ca va dura mai mult, pe fondul problemelor legate de Brexit si al modului in care statele vor trebui sa-si majoreze contributia la bugetul UE pentru a compensa pierderea finantarii britanice.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 2721 ori
Citeste mai multe desprebuget ue plafonare buget UE