Europa pune presiune pe Marea Britanie: Faceti lumina in privinta Brexit!

Joi, 15 Iunie 2017, ora 08:22
4249 citiri
Europa pune presiune pe Marea Britanie: Faceti lumina in privinta Brexit!
Foto: groundreport.com

Liderii politici europeni simt ca schimbarea componentei parlamentului britanic ar putea aduce modificari in negocierile pentru Brexit si insista ca Londra sa faca lumina cat mai repede in aceasta chestiune.

Cinci subiecte importante necesita clarificari din partea Regatului Unit, reclama Guy Verhofstadt, liderul grupului ALDE din Parlamentul European, dar punctul principal pare sa rezide in intentia guvernului londonez de a mentine sau nu accesul la piata unica europeana, remarca CNBC.

Chestiunea mentinerii accesului la piata unica europeana a fost tratata cu duritate de guvernul May, inaintea alegerilor anticipate de saptamana trecuta din Regat.

Desigur, pierderea majoritatii absolute in Parlamentul de la Londra de catre conservatori ar putea face ca Executivul britanic sa isi modifice pozitia in aceasta chestiune, dar unii analisti se indoiesc destul de mult de acest lucru.

"Ar fi o tampenie sa parasesti Uniunea Europeana ca apoi sa respecti majoritatea regulilor impuse de Bruxelles, doar pentru a pastra accesul la piata unica", crede Charles Lichfield, asociat in cadrul grupului Eurasia.

Liderii UE nu au insistat pe o diferentiere clara intre un Brexit dur si o separare in termeni mai relaxati, dar in Marea Britanie se intelege ca separarea de blocul comunitar va duce la taierea a majoritatii puntilor de legatura intre cele doua parti.

Accesul la piata unica europeana este conditionat de oficialii UE de pastrarea dreptului la libera circulatie a cetatenilor sai, chestiune care ridica in Regat problema locurilor de munca ocupate de imigranti.

Cu toate acestea, exista si voci care inca manifesta sperante ca Brexitul va fi negociat in termeni mai blanzi. "Un Brexit calm va diminua efectele negativce ale acestei separari si va fi benefic pentru Marea Britanie", crede Elmar Brok, un negociator din partea Parlamentului European.

Premierul Theresa May a anuntat ca negocierile pentru Brexit vor fi reluate la inceputul saptamanii viitoare, dar nu a precizat care va fi noua abordare cu care Londra se va prezenta in fata europenilor.

#brexit, #reluare negocieri Brexit, #Theresa May, #acces piata unica UE, #libera circulatie Europa , #Europa