Criza financiara: Europa trebuie sa-si rezolve problemele din propria bucatarie

Marti, 26 Februarie 2013, ora 11:10
1318 citiri
Criza financiara: Europa trebuie sa-si rezolve problemele din propria bucatarie

Criza financiara care afecteaza pietele si democratia europeana este o problema care trebuie rezolvata in primul rand la nivel european, si doar ulterior la nivel mondial, sustine Jean-Claude Mignon, presedintele Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE).

"Pietele si democratia reprezinta o chestiune fundamentala care este afectata si de criza financiara. Aceasta criza a aratat slabiciunea statelor. Solutia, dar este o opinie personala, chestiunea se poate rezolva la nivel regional, intai in Europa si dupa aceea la nivel mondial", a apreciat Mignon.

Presedintele APCE a raspuns in acest fel fiind intrebat din partea grupurilor parlamentare PSD de Marian Neacsu, liderul deputatilor social-democrati, cum apreciaza relatia dintre piete si stat sau, mai degraba, relatia dintre piete si democratie in contextul unui nou model de gandire politica, ce presupune ca undeva in viitor se va conduce la inlocuirea statelor suverane cu pietele suverane.

Mignon a salutat, in context, eforturile comisarului european in domeniu si recomandarile clare ale acestuia in scopul evitarii elementelor care au condus la criza financiara.

"In acelasi timp, ar trebui ca statele sa fie bine gestionate si sa nu ajunga in situatia de a fi la dispozitia pietei. Tocmai de aceea sustin mecanismele de stabilitate financiara care au fost puse la punct, cu destula dificultate, dupa cum stiti, de catre Uniunea Europeana", a declarat Jean-Claude Mignon.

Presedintele APCE a sustinut ca nu este cazul ca el sa se substituie Uniunii Europene si Parlamentului European pentru a decide asupra "problemei Schengen" in cazul Romaniei, intrebat de grupurile parlamentare ale PDL cum vede solutia aderarii Romaniei la Spatiul Schengen la finele acestui an si cum apreciaza ca le va fi garantat in mod practic cetatenilor romani dreptul la angajare libera, fara restrictii, pe piata comunitara a muncii dupa 1 ianuarie 2014, asa cum este stipulat in Tratatul de aderare a tarii noastre la Comunitatea Europeana.

Reprezentanti ai Consiliului Europei vin la Bucuresti pentru clarificarea situatiei politice

#criza financiara Consiliul Europei, #rezolvare criza financiara, #probleme democratice Europa , #Europa