Cresterea serviciilor din Europa a incetinit si in iunie

Luni, 05 Iulie 2010, ora 17:15
1510 citiri
Cresterea serviciilor din Europa a incetinit si in iunie

Cresterea activitatilor din servicii si productie industriala din Europa a incetinit in iunie pentru a doua luna consecutiv, in ton cu asteptarile analistilor, potrivit unui raport publicat luni de Markit Economics si citat de Bloomberg, potrivit NewsIn.

Indicele compozit, realizat sub forma unui sondaj in randul managerilor din zona euro, a scazut in ambele sectoare, de la 56,4 la 56 de unitati in luna mai, in conditiile in care orice valoare peste 50 de unitati reprezinta expansiunea industriei respective.

Datele au fost in conformitate cu estimarile publicate anterior, se mentioneaza in raportul companiei londoneze, citat de Bloomberg.

Economia europeana da semne de slabiciune, dupa ce criza fiscala a Greciei a redus increderea investitorilor si a fortat guvernele tarilor europene sa adopte o serie de masuri de austeritate.

In Germania, tara europeana cu cea mai dezvoltata economie, increderea investitorilor a scazut in luna iunie, iar sectorul serviciilor din Marea Britanie si-a temperat cresterea in iunie.

"Indicele va continua sa scada in urmatoarele luni", a declarat Christoph Weil, economist in cadrul Commerzbank din Frankfurt.

"Avem de-a face cu o normalizare a cresterii. Cresterea economiei in cea de-a doua jumatate a anului va fi mai slaba decat in prima parte a anului, dar suntem inca departe de o a doua recesiune", a adaugat economistul german.

Indicele serviciilor din zona euro a inregistrat o scadere, de la 56,2 unitati in mai la 55,5 in iunie, potrivit raportului.

De asemenea, indicele mediei pe sectorul productiei industriale a scazut de la 55,8 la 55,6 unitati in iunie fata de luna precedenta, conform raportului Markit publicat pe 1 iulie.

Moneda europeana nu a inregistrat modificari importante fata de dolar dupa publicarea raportului, fiind cotata la 1,2547 dolari in prim parte a zilei.

Anul acesta, euro a pierdut 12% in fata dolarului american, pe fondul temerilor legate de posibila extindere a crizei datoriilor in Europa.

#servicii, #productie, #industriala , #Europa