CE a adoptat un pachet de masuri pentru stimularea cresterii economice durabile in Europa

Vineri, 28 Martie 2014, ora 10:15
1463 citiri
CE a adoptat un pachet de masuri pentru stimularea cresterii economice durabile in Europa

Comisia Europeana a adoptat joi un pachet de masuri menit sa stimuleze modalitati noi de a debloca finantarea pe termen lung si de a contribui la reluarea cresterii economice durabile in Europa.

Pachetul de masuri a fost prezentat intr-o conferinta de presa de comisarul pentru piata interna si servicii, Michel Barnier, care a subliniat ca, "in contextul accelerarii relansarii economice, trebuie sa fim la fel de ambitiosi in ceea ce priveste sprijinul pe care il acordam cresterii".

"Europa are mari nevoi de finantare pe termen lung pentru a sustine cresterea durabila - tipul de crestere economica care sporeste competitivitatea si care duce la crearea de locuri de munca intr-un mod inteligent, durabil si favorabil incluziunii. Sistemul nostru financiar trebuie sa isi recastige si sa isi imbunatateasca capacitatea de finantare a economiei reale", a aratat comisarul european.

In acelasi timp, a precizat Michel Barnier, trebuie diversificate sursele de finantare in Europa si imbunatatit accesul la finantare pentru intreprinderile mici si mijlocii, care constituie coloana vertebrala a economiei europene.

"Am convingerea ca setul de masuri prezentat astazi va contribui la imbunatatirea capacitatii pietelor de capital europene de a canaliza fondurile catre nevoile noastre pe termen lung", a spus el.

Comisarul Barnier a remarcat in acelasi timp ca toate societatile europene se confrunta cu o dubla provocare: asigurarea pensiilor in contextul imbatranirii populatiei si realizarea de investitii pe termen lung pentru a genera crestere.

"Fondurile de pensii ocupationale se afla la intersectia dintre cele doua provocari. Acestea gestioneaza pe termen lung active de peste 2,5 miliarde EUR; pensiile de varsta a 75 de milioane de europeni depind in mare masura de aceste fonduri. Propunerea legislativa de astazi va imbunatati guvernanta si transparenta acestor fonduri in Europa, consolidand stabilitatea financiara si promovand activitatile transfrontaliere pentru dezvoltarea in continuare a fondurilor de pensii ocupationale ca investitori importanti pe termen lung", a completat comisarul european.

Masurile pot fi grupate in sase tematici principale: mobilizarea surselor private de finantare pe termen lung, o mai buna utilizare a fondurilor publice, dezvoltarea pietelor de capital europene, imbunatatirea accesului IMM-urilor la finantare, atragerea de finantare privata pentru infrastructuri in vederea indeplinirii obiectivelor Strategiei Europa 2020 si consolidarea cadrului mai larg pentru o finantare durabila.

In conditiile in care criza economica si financiara a afectat capacitatea sectorului financiar de a canaliza fondurile catre economia reala, in special pentru realizarea de investitii pe termen lung, iar Europa s-a bazat intotdeauna in mare masura pe banci pentru finantarea economiei reale - bancile asigura doua treimi din finantare, in comparatie cu o treime in Statele Unite-, s-a inregistrat o scadere a finantarilor in toate sectoarele economiei - de exemplu, mai putin de o treime din IMM-urile olandeze si grecesti si doar aproximativ jumatate din IMM-urile spaniole si italiene au obtinut integral creditele solicitate in 2013, noteaza CE. De aceea, Comisia a considerat indispensabila adoptarea unor masuri de restabilire a conditiilor pentru crestere durabila si pentru investitii.

#crestere economica Europa, #surse finantare Europa, #masuri Comisa Europeana, #crestere economica durabila , #Europa