Credeati ca Elvetia e mai sigura? Serviciile secrete urmaresc aici 400 de suspecti de terorism

Marti, 03 Mai 2016, ora 17:10
2743 citiri
Credeati ca Elvetia e mai sigura? Serviciile secrete urmaresc aici 400 de suspecti de terorism
Foto: Wikimedia

Chiar daca nu este implicata in coalitia internationala care lupta impotriva Statului Islamic in Siria si Irak, Elvetia este departe de a fi ferita de un eventual atentat al teroristilor jihadisti.

400 de suspecti din Tara Cantoanelor sunt monitorizati indeaproape de serviciul federal de informatii NDB, fiind banuiti ca s-ar fi radicalizat in urma contactelor avute cu membrii gruparii teroriste, informeaza agentia Arab News.

Datele sunt incluse in raportul anual al serviciului elvetian de informatii, oficialii mentionand ca au ridicat gradul de securitate interna, chiar daca Elvetia nu pare sa fie una dintre tintele primare ale teroristilor ISIL.

Raportul este ilustrat cu fotografia postata online de unul dintre suspectii de terorism din Tara Cantoanelor care a calatorit in Siria, in care apare un pasaport elvetian alaturi de o centura cu explozibili.

Oficialii NDB au inclus in raport si un videoclip realizat de Statul Islamic in care steagul Elvetiei figureaza alaturi de cele ale altor 59 de state luate ca tinte de catre teroristi.

"In Elvetia, ne asteptam la antentate puse la cale de 'lupi singuratici' sau de grupuri mici de teroristi, cu mijloace reduse, fara pregatiri amanuntite si cu eforturi logistice reduse", cred expertii elvetieni in securitate.

Luna trecuta, trei irakieni stabiliti in Elvetia au fost condamnati de instante sub acuzatia de terorism, o pedeapsa pe care procurorii elvetieni o vad ca pe un mesaj adresat jihadistilor care considera ca tara europeana este o prada usoara.

Alti 400 de indivizi care au calatorit in Siria in ultimii ani sunt tinuti insa sub supraveghere stricta, autoritatile considerand ca acestia au intrat in contact cu teroristii Statului Islamic si este posibil sa se fi antrenat pentru comiterea de antentate.

Cei trei irakieni condamnati au fost retinuti in 2014, iar procurorul general are inca 60 de dosare deschise impotriva unor persoane banuite de a fi simpatizanti si militanti ISIL.

#alerta teroristi Elvetia, #atentate ISIL Europa, #procese teroristi, #tinte Stat Islamic , #Elvetia

Curs valutar

1 EUR = 4.9729 RON

0.0013

1 USD = 4.5749 RON

0.0104
  1. Marcel Ciolacu a dezvăluit accidental deficitul bugetar real la care se așteaptă Guvernul în 2024. Cifra depășește toate estimările făcute până acum
  2. Experții trag semnalul de alarmă: Cea mai mare criză din istorie lovește România și alte 100 de țări
  3. Suma uriașă pe care o vor plăti românii, pentru organizarea alegerilor. Semnal de alarmă: „Nemaivăzut așa ceva, pe vreme de pace!"
  4. Două țări NATO ”plâng” după Putin: Ucraina le lovește dur, punând bariera Rusiei
  5. O multinațională cu profituri de miliarde de euro anunță finalizarea unei fabrici în Transilvania
  6. Colapsul care amenință România, din 2030: „Va fi un tsunami financiar!"
  7. A intrat în vigoare „taxa pe lux”. Care sunt marjele de impozitare și până când trebuie să se grăbească românii să-și declare bunurile
  8. Cea mai mare putere din Vest și 800.000 de români loviți de criză: Norvegia, Suedia și Polonia o depășesc
  9. Cine este bugetarul care încasează un salariu de 36.000 de euro net, lună de lună. Acuzații grave
  10. Revolta unui expert contabil. Cât au ajuns să plătească la stat micile afaceri românești, în comparație cu corporațiile: „discriminare socialistă din partea guvernului!"