Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Egiptul vrea 4,8 miliarde de dolari de la FMI

Egiptul vrea 4,8 miliarde de dolari de la FMI


Guvernul egiptean a cerut un imprumut de 4,8 miliarde de dolari de la Fondul Monetar International (FMI), cu prilejul unei vizite la Cairo a directorului general al Fondului, Christine Lagarde.

In cursul saptamanii trecute, autoritatile egiptene au informat ca vor discuta cu oficialii FMI despre posibilitatea de a obtine un imprumut mai mare decat se preconiza initial, pentru a restabili increderea investitorilor, afectata de 18 luni de turbulente politice. Guvernul interimar de la Cairo a negociat cu FMI un imprumut de 3,2 miliarde de dolari, insa la data de 30 iunie acest guvern interimar a transferat puterea catre presedintele Mohamed Mursi fara a avea un acord final cu FMI, scrie Agerpres.

"Am solicitat in mod oficial un imprumut de 4,8 miliarde de dolari de la FMI", a declarat purtatorul de cuvant al presedintelui egiptean Yasser Ali.

La randul sau, directorul FMI, Christine Lagarde, a confirmat si ea ca Egiptul a cerut sprijinul financiar al FMI. "Autoritatile au indicat ca Egiptul ar dori ca FMI sa sprijine financiar programul economic al Egiptului pentru a ajuta tara sa-si revina", a informat Christine Lagarde. Directorul FMI a adaugat ca o echipa tehnica va ajunge la Cairo la inceputul lunii septembrie si va discuta cu autoritatile care sunt posibilele forme de sprijin financiar ale Fondului.

Premierul egiptean, Hisham Kandil, si-a exprimat speranta ca viitorul imprumut de la FMI sa fie pe cinci ani, cu o perioada de gratie de 39 de luni si o dobanda de 1,1%, dar a adaugat ca aceste detalii sunt discutate in continuare. "Cu ajutorul lui Dumnezeu vom ajunge la un acord in noiembrie sau la inceputul lui decembrie, acord care sa poata fi semnat de FMI", a spus premierul egiptean.

Instabilitatea politica din Egipt s-a tradus, de la inceputul lui 2011, in special prin grave dificultati pentru sectorul crucial al turismului, reducerea investitiilor straine, agravarea deficitului bugetar si numeroase conflicte sociale.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 977 ori