Danemarca nu sustine taxa pe tranzactiile financiare in Europa

Marti, 10 Ianuarie 2012, ora 16:22
1365 citiri
Danemarca nu sustine taxa pe tranzactiile financiare in Europa

Danemarca este de acord cu impunerea unei taxe pe tranzactiile financiare doar la nivel global, considerand ca aplicarea ei doar in Europa ar duce la izolare, a spus marti ambasadorul danez, Michael Sternberg, intrebat de pozitia tarii sale referitoare la initiativa franceza sprijinita de Germania.

Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, a declarat luni, la Berlin, ca taxa pe tranzactiile financiare ramane o prioritate. Pana la sfarsitul lunii ianuarie, Parisul va prezenta un plan in vederea instituirii unei astfel de taxe inainte de alegerile prezidentiale din aprilie, chiar daca celelalte tari nu accepta propunerea. Cancelarul german, Angela Merkel, care a sustinut pana acum initiativa franceza, a parut a face un pas inapoi.

"Nu exista un acord in cadrul guvernului, dar eu personal pledez pentru taxa", a declarat Angela Merkel, la intrevederea de luni cu presedintele Sarkozy.

Cel mai ferm opozant al introducerii unei taxe pe tranzactiile financiare la nivel european este Marea Britanie, al carei City londonez ar fi puternic afectat de o astfel de masura.

Nici mediul de afaceri si finantistii francezi nu vad cu ochi buni intentia lui Sarkozy de a introduce unilateral taxa pe tranzactiile financiare.

Discutiile privind taxa pe tranzactii nu sunt noi. Ele au avut loc si in cadrul G20 pentru instituirea ei la nivel global, dar a fost respinsa.

La 28 septembrie 2011, Comisia a prezentat o propunere privind taxa pe tranzactiile financiare. Taxa ar urma sa se aplice tuturor tranzactiilor cu instrumente financiare care au loc intre institutii financiare, atunci cand cel putin una dintre partile tranzactiei este situata in UE. Taxa ar fi de 0,1 % in cazul actiunilor si al obligatiunilor si de 0,01 % in cazul contractelor de instrumente financiare derivate. Taxa ar aduce la bugetul UE circa 57 miliarde de euro anual. Comisia a propus ca taxa sa intre in vigoare incepand de la 1 ianuarie 2014.

#taxa tranzactii financiare, #Sarkozy taxa tranzactii financiare , #Danemarca