Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Danemarca amana pe termen nelimitat aderarea la euro

Danemarca amana pe termen nelimitat aderarea la euro


Danemarca amana pe o perioada nedeterminata planurile vizand aderarea la euro, in conditiile in care premierul Helle Thorning-Schmidt considera ca sistemul actual in care coroana daneza are un curs fix fata de euro, fara ca Danemarca sa fie membra a zonei euro, este cel mai bun regim monetar pentru tara sa.

"Un referendum pe tema aderarii la euro in actualul mandat este nerealist", a declarat joi Helle Thorning-Schmidt. "Nu cred ca are sens sa discutam optiunea unui referendum si in urmatorul mandat" (2015-2019), a adaugat premierul danez, conform Bloomberg.

La ultimul referendum, organizat in 2000, Danemarca a respins moneda euro si autoritatile nu au fixat o data pentru un nou vot. Potrivit unui sondaj publicat in luna martie, in eventualitatea unui nou referendum cei care se opun aderarii ar castiga cu o marja de 42 de puncte procentuale, aproape de nivelul record de 44,6% inregistrat in luna decembrie 2011, la momentul apogeul crizei datoriilor din zona euro.

"Moneda euro a fost subiectul multor incertitudini in cursul ultimilor ani, iar momentul actual nu este unul adecvat pentru organizarea unui referendum", a apreciat Thorning-Schmidt. "Modul actual in care Danemarca este legata de euro este unul ideal", considera premierul danez. "Avem de multi ani un curs de schimb fix, iar acest regim a servit bine interesele Danemarcei si continua sa o faca", a spus Thorning-Schmidt.

In 1993, Danemarca a optat sa nu adere la zona euro, dupa ce populatia a respins uniunea monetara completa. Singurul mandat al Bancii centrale este sa ajusteze ratele dobanzilor si nivelul rezervelor pentru a apara cursul de schimb intre coroana si euro.

Thorning-Schmidt sustine ca un curs de schimb fix s-a dovedit mai sigur decat un regim de flotare libera, deoarece a evitat fluctuatiile de curs inregistrate de statele vecine Norvegia si Suedia. Cele doua state s-au confruntat in ultimii ani cu o apreciere a monedelor lor care i-a afectat pe exportatori.

Economia daneza s-a contractat cu 0,7% in ultimele trei luni ale anului trecut si analistii se asteapta la o contractie si in primul trimestru al acestui an. In timp ce consumatorii danezi sunt cei mai indatorati din lume, statul a reusit sa tina sub control cheltuielile si datoria sa este la jumatate fata de media din zona euro.

Acest lucru a permis Danemarcei sa-si pastreze ratingul 'AAA' si costurile cu imprumuturi la un nivel redus.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1425 ori