CRIZA DIN CIPRU Tara scapa de faliment. Cu ce sacrificiu?

Luni, 25 Martie 2013, ora 09:19
2161 citiri
CRIZA DIN CIPRU Tara scapa de faliment. Cu ce sacrificiu?

Cipru va primi un pachet de asistenta financiara de 10 miliarde de euro in schimbul restructurarii sistemului bancar.

Presedintele Ciprului, Nicos Anastasiades, a acceptat inchiderea celei de-a doua mari banci a tarii, Popular Bank of Cyprus, sub presiunea creditorilor condusi de Germania, dupa o noapte de negocieri intense care ameninta sa provoace noi turbulente pe pietele financiare mondiale si sa reaprinda criza datoriilor.

Depozitele mai mari de 100.000 de euro se transforma in actiuni

Planul prevede inchiderea Popular Bank of Cyprus, iar depozitele sale mai mici de 100.000 euro vor fi transferate la Bank of Cyprus pentru crearea unei "good bank", cu active viabile. Depozitele de peste 100.000 euro de la ambele banci, care nu sunt garantate de legislatia UE, vor fi inghetate si folosite pentru rezolvarea problemelor legate de datoria Popular Bank of Cyprus si recapitalizarea Bank of Cyprus printr-o conversie a depozitelor in actiuni.

Tranzactia ar urma sa asigure Ciprului 4,2 miliarde de euro, a declarat seful Eurogrupului, Jeroen Dijssebloem.

Mii de angajati vor fi concediati

Popular Bank of Cyprus va fi inchisa, iar mii de angajati vor fi concediati.

"A fost inca o noapte dificila. Nu exista solutii optime disponibile, ci doar alegeri dificile", le-a declarat reporterilor Olli Rehn, comisarul european pentru afaceri economice si monetare si euro.

Situatia dramatica din Cipru

Pana la solutionarea crizei financiare si la punerea in aplicare a planului convenit cu autoritatile europene, tara se confrunta si cu probleme sociale. Unele supermarketuri au ramas fara alimente, iar situatia s-ar putea generaliza saptamana urmatoare. Bancile sunt inchise inca de pe 15 martie, iar furnizorii au inceput sa ceara plata in numerar pentru livrari.

Retragerile de la bancomate au fost limitate initial la 260 de euro, prag redus ulterior la 100 de euro. Masura a fost impusa dupa ce cipriotii au incercat sa-si scoata banii din banci in acest mod.

"Stocurile supermarketurilor sunt suficiente pentru inca doua sau trei zile. Daca nu se ajunge la o solutie curand, iar bancile raman inchise la inceputul saptamanii urmatoare, atunci vor fi probleme", a declarat presedintele Asociatiei Supermarketurilor din Cipru, Andreas Hadjiadamou.

Bancile din Cipru, inchise de pe 15 martie, ar trebui sa-si reia activitatea marti. Institutiile de credit au fost inchise pentru a evita retrageri masive, dupa ce statele zonei euro au conditionat imprumuturi externe de 10 miliarde de euro pentru Cipru de impunerea unei taxe pe depozitele bancare. Taxa a fost respinsa marti de Parlament, iar politicienii ciprioti incearca sa gaseasca alternative.

#Cipru banci, #Cipru sector bancar, #Cipru faliment banci, #Cipru criza financiara , #Cipru