Cipru ingheta salariile functionarilor pentru 2 ani

Duminica, 20 Noiembrie 2011, ora 10:10
1392 citiri
Cipru ingheta salariile functionarilor pentru 2 ani

Cipru a hotarat sa inghete salariile functionarilor timp de doi ani pentru a limita deficitul public si a incerca sa evite recurgerea la un plan de salvare din partea Uniunii Europene, a anuntat vineri ministrul de finante, Kikis Kazamias.

Decizia intervine dupa ce Bruxellesul a cerut guvernului sa adopte masuri de austeritate cu scopul de a reduce deficitul bugetar sub 3 la suta din PIB in 2012, sub amenintarea aplicarii de sanctiuni.

"Masura inghetarii salariilor din sectorul public, printre altele, va permite reducerea deficitului bugetar, cu scopul de a evita sanctiunile din partea Comisiei Europene si recurgerea la mecansimul european de sustinere", a declarat Kazamias.

Demnitarul cipriot a subliniat ca se urmareste reducerea deficitului, de la 7 la suta in prezent la mai putin de 3 la suta, in conformitate cu exigentele zonei euro.

El a mentionat insa ca aceasta sarcina a fost ingreunata si mai mult dupa ce la jumatatea lunii noiembrie agentia de rating Moody's a coborat cu doua trepte nota datoriei suverane a tarii din cauza expunerii sistemului bancar cipriot la datoria Greciei.

In pofida eforturilor intense depuse de Cipru, Bruxellesul si pietele internationale raman in expectativa, a recunoscut ministrul.

"Agentiile de rating continua sa-si puna intrebari daca deficitul public va cobori sub 3 la suta in 2012. De asemenea, se intreaba cum este posibil sa avem un deficit nul in 2014 in absenta, dupa cum considera, a unui program fiscal credibil pe termen mediu", a declarat ministrul in fata reprezentantilor mass-media.

Cresterea economica a Ciprului, nula in acest an, va fi marginala in 2012. Activitatea economica, lovita din plin de criza datoriilor din zona euro, a mai fost afectata si de distrugerea principalei centrale electrice a tarii in urma exploziei accidentale a unui depozit de munitii.

#salarii bugetari cipru, #austeritate cipru, #criza cipru , #Cipru