INVATATI CHINEZA!

Sambata, 25 Iunie 2011, ora 22:35
4183 citiri
INVATATI CHINEZA!

In 2050, lumea va arata cu totul altfel. Ascensiunea rapida a Chinei pe scara marilor puteri mondiale provoaca miscari tectonice in economia internationala. SUA este sfatuita de catre marii economisti sa-si invete populatia limba chineza, potrivit Forbes.

Sfera de influenta se va deplasa spre China si India pana in 2050, spune James David Wolfensohn, fost presedinte al Bancii Mondiale.

"Economia Chinei este cea care slefuieste noii lideri de maine. Pana in 2050, vor detine 50% din PIB-ul mondial", este de parere Wolfensohn, care a prezis o restructurare economica globala.

Acesta este de parere ca tarile occidentale, inclusive SUA, dovedesc o lipsa de competitivitate pe plan mondial, spre deosebire de Asia care, de departe, s-a descurcat mai bine.

In opinia sa, SUA s-a bazat prea mult timp pe investitiile din trecut, in primul rand in ceea ce priveste productia, apoi in ceea ce priveste industria servicilor. Mai rau decat atat, a crezut prea mult in cercetare.

Toate aceste sperante pe care americanii si le-au pus in puterea lor de munca nu sunt deloc de condamnat insa toate s-au indreptat spre Asia.

"Am crezut ca intotdeauna ramane ceva pentru noi si ca mereu vom gasi un avantaj ascuns, insa acum nu mai e cazul. Problema se afla in educatie, iar SUA ar trebui sa-si imbunatateasca sistemul public de invatamant care este revoltator de ineficient", a mai subliniat acesta.

Mai in gluma, mai in serios, acesta a recomandat populatiei americane sa-si invete copiii sa vorbeasca limba chineza fiindca acestia vor trai intr-o cu totul alta lume.

Pe de alta parte, fostul director al Consiuliului National Economic al Casei Albe, Larry Summers, este de parere ca nici o tara din lume nu are perspective mai bune si un rol mai important la nivel global decat SUA.

"Este tentant sa scrii ca secolul 21 va apartine altcuiva, insa SUA are o putere globala importanta atat in prezent cat si mai tarziu", a precizat Larry Summers.

Acesta a raspuns afirmatiilor lui Wolfensohn, insa nu a negat tendintele.

"Eu nu minimalizez problemele actuale, insa ne revenim mai mai repede decat cea mai mare parte a lumii industrializate.

Urmatorii ani nu vor fi ani de prosperitate, insa cand oamenii vor privi inapoi vor fi surprinsi de cat de repede si-a revenit SUA din cea mai grava criza economica din istorie", spune Summers.

Acesta mai spune ca, inainte de toate, este vorba de capacitatea de rezistenta a poporului american, de capacitatea sa de a se reinventa, ceea ce va ajuta SUA sa-si pastreze rolul de lider mondial.

#2050, #china, #economia china, #economie mondiala, #limba chineza, #sistem educational sua, #sua , #China