Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Economia chineza a crescut in primul trimestru cu cel mai incet ritm din ultimii 10 ani

Economia chineza a crescut in primul trimestru cu cel mai incet ritm din ultimii 10 ani

China a inregistrat in primul trimestru din 2009 cel mai incet avans al cresterii economice din ultimii 10 ani, marcand probabil un nivel minim al acestei tendinte, ce nu va fi depasit in lunile viitoare, scrie Bloomberg.

Astfel, produsul intern brut (PIB) al celei de-a treia economii a lumii a crescut cu 6,1% in primul trimestru, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

In trimestrul precedent, economia chineza crescuse cu 6,8%. Totusi, productia industriala si investitiile au crescut, indicand ca planul de relansare al premierului Wen Jiabao, de 4.000 yuani (585 miliarde dolari) incepe sa dea rezultate.


"Au stabilizat economia si acum provocarea este cum sa sprijine consumul si investitiile private", a spus Stephen Green, analist in cadrul Standard Chartered Plc.


Productia industriala a urcat cu 8,3% in martie, in termeni anuali, in crestere comparativ cu avansul de 3,8% inregistrat in primele doua luni.


Economia chineza a crescut cu 9% in 2008 si cu 13% in 2007.Banca Mondiala estimeaza ca produsul intern brut al Chinei va creste cu 6,5% in 2009 si cu 7,5% in anul urmator.


China tinteste o crestere economica in 2009, chiar daca economiile din Statele Unite si Japonia se comprima.


Economia tarii da "semne timpurii" de stabilizare, in conditiile in care investitiile sustinute de guvern contrabalanseaza o incetinire a exporturilor, potrivit estimarilor din martie ale Bancii Mondiale.


OCDE mizeaza pe o crestere cu 6,3% a economiei chineze, in 2009, comparativ cu o contractie de 4% a economiei americane si de 6,6% pentru economia Japoniei. Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1000 ori
Citeste mai multe despreeconomie investitii exporturi