Cresterea ingrijoratoare a datoriilor Chinei alerteaza investitorii

Luni, 10 Octombrie 2011, ora 08:24
1102 citiri
Cresterea ingrijoratoare a datoriilor Chinei alerteaza investitorii

Cand China a anuntat un plan de salvare de aproximativ 600 de miliarde de dolari pentru a salva finantele mondiale, afectate de criza din 2008, arhitectii chinezi s-au ingramadit, euforici, sa lanseze o sumedenie de proiecte in infrastructura, multe dintre ele, inutile.

Chengdu, capitala provinciei Sichuan, a raspuns chemarii cu un plan indraznet pentru o cale ferata proiectata dupa modelul Waterloo, din Londra.

Dar se pare ca planul nu era suficient de ambitios, scrie Reuters.

"Cand am ajuns in sfarsit la Waterloo, am ramas socat. Era atat de mic", spune Chen Jun, director in cadrul Chengdu Communications Investment Group, firma care a construit terminalul chinez. "Mi-am dat seama ca aveam nevoie de o gara de cateva ori mai mare pentru a corespunde cerintelor orasului nostru", adauga acesta.

Chengdu a dublat marimea proiectului, a imprumutat 3 miliarde de yuani (aproximativ 473 de dolari) de la o banca de stat pentru a-l finanta, apoi a anuntat un termen limita cu 2 ani mai devreme decat cel stabilit initial (cand gara trebuia sa aiba dimensiuni mult mai mici).

Dar, in loc sa obtina aprecieri pentru ca au ajutat la stimularea economiei, Chengdu Communications si multe alte "masini de finantare locale guvernamentale" au ajuns in lumina reflectoarelor, trase la raspundere pentru efectele secundare mai neplacute ale constructiilor exagerat de ambitioase.

Guvernele din provinciile Chinei au acumulat un munte de datorii, o parte din bani fiind ceruti pentru a finanta poduri care nu duceau nicaieri si catre alte proiecte fantoma care acum ameninta sa limiteze cresterea economica, intr-un moment in care economia globala este la un pas de pulverizare.

Riscurile de incetinire a economii se adauga la alte riscuri ce preseaza China, inclusiv o incetinire puternica a cresterii in sectorul real estate si o crestere rapida a creditelor problematice.

Administratiile locale au adunat 10.7 de trilioane de yuani in datorii, la sfarsitul anului 2010. Guvernul se asteapta ca suma sa ajunga, in curand, la 3 trilioane de. Analistii din cadrul Standard si Chartered cred ca 8-9 trilioane de yuani nu vor putea fi rambursati. Suma echivaleaza cu 1.2 de miliarde de dolari.

Cu alte cuvinte, neregulile din datoriile chineze ar putea depasi cei 700 de miliarde de dolari pregatiti de SUA, in timpul crizei din 2008.

#crestere datorii, #datorii china, #china, #investii china , #China