Companiile petroliere chineze se intrec in achizitii record pe plan mondial

Luni, 29 Iunie 2009, ora 09:45
884 citiri
Companiile petroliere chineze se intrec in achizitii record pe plan mondial

Companiile petroliere chineze, bogate si sprijinite de guvern, se intrec in achizitii record pe plan international, intr-o perioada ce ofera mari oportunitati, in conditiile in care criza mondiala a afectat majoritatea statelor lumii si a ieftinit activele din sector, arata o analiza a AFP, precizeaza NewsIn.

Cea mai mare companie de rafinare din Asia, Sinopec, va cumpara compania canadiana Addax Petroleum pentru 7,2 miliarde dolari, potrivit unui acord anuntat miercuri, la scurt timp dupa ce PetroChina a achizitionat 45,51% din actiunile grupului energetic Singapore Petroleum.

Pretul de 7 miliarde dolari este un nou record pentru cumpararea unei companii petroliere internationale de catre o societate din China, dupa ce, in 2005, CNPC a oferit 4,18 miliarde dolari pentru obtinerea controlului grupului canadian PetroKazakhstan.

Totusi, suma este mult sub cea de 13 miliarde dolari oferita in 2008 de Chinalco, gigantul chinez din industria aluminiului, pentru o participatie la Rio Tinto, gigantul minier anglo-australiana.

Un record care putea fi depasit anul acesta, in conditiile in care Chinalco a oferit inca 19,5 miliarde dolari actionarilor Rio Tinto, care au refuzat, insa, pretul oferit de chinezi.

Prin Addax, Sinopec - care importa 70% din petrol si a asistat la scaderea puternica a activitatilor sale de rafinare anul trecut - isi asigura aprovizionarea din Africa si Kurdistanul irakian si "va fi mai putin vulnerabila la fluctuatiile preturilor internationale", considera Thomas Grieder, analist in cadrul companiei IHS Global Insight.

"Petrolul se vinde acum la jumatate din pretul de anul trecut si este mai usor de cumparat, chiar daca pretul platit (pentru Addax) este destul de ridicat", noteaza Jean-Pierre Favennec, din cadrul Institutului francez al petrolului.

Pretul oferit pentru Addax este cu 47% peste cursul actiunilor la bursa din 5 iunie, inaintea anuntarii discutiilor preliminare.

"Este tipic pentru companiile chineze, care platesc in mod obisnuit cu peste 30% peste pretul pietei. Ele au sprijinul guvernului, venituri puternice si isi pot permite sa-si indeparteze astfel concurentii", subliniaza Grieder.

Sprijinul Beijingului pentru sectorul sau energetic s-a manifestat in acest an mai ales printr-o serie de imprumuturi acordate altor state, insotite de contracte de livrare de petrol, in special in cazul Rusiei si Braziliei.

"Exista o motivatie politica in spatele acestui tip de acorduri, care intareste siguranta energetica a Chinei si competitivitatea firmelor sale", afirma Grieder.

Pana la finalul lunii aprilie, China a investit in total aproape 46 miliarde dolari in resurse naturale - inclusiv hidrocarburi - in strainatate, arata un raport oficial, preluat in presa.

"Cea mai mare parte a statelor asiatice importa petrol din Orientul Mijlociu. Este cel mai aproape. Cu exceptia Chinei, care are o politica de diversificare sistematica si importa mult, de asemenea, din Sudan, Angola sau Nigeria - unde Addax are o productie importanta", a mentionat Jean-Pierre Favennec.

#China, #achiztii, #sector, #petrolier, #mondial, #strategie , #China