China spulbera mitul avioanelor invizibile: A creat un radar care le vede de la 100 km

Sambata, 24 Septembrie 2016, ora 18:56
25427 citiri
China spulbera mitul avioanelor invizibile: A creat un radar care le vede de la 100 km
Foto: Wikimedia

China a luat prin surprindere intreaga comunitate stiintifica, dupa ce o companie specializata in dezvoltarea noilor tehnologii militare a anuntat ca a creat un radar cuantic capabil sa detecteze avioanele invizibile de la cel putin 100 de kilometri distanta.

Savantii chinezi sustin ca noua tehnologie foloseste un fenomen denumit bariera cuantica, pe care Albert Einstein l-a poreclit "actiune ciudata la distanta", anunta CNBC.

China Electronics Technology Group Corporation (CETC) face parte din Top 10 companii din industria de Aparare a Chinei si este controlata in totalitate de guvernul de la Beijing.

Fizicienii angrenati in proiectele de cercetare ale companiei au anuntat la sfarsitul saptamanii trecute ca radarul bazat pe un sistem tip "plasa de fotoni" este capabil sa detecteze de la o distanta de 100 km tinte care nu pot fi reperate de radarele conventionale.

Anuntul este o adevarata palma pentru industria de aparare din tari precum Statele Unite, Germania, Marea Britanie sau Canada, care au dezvoltat programe similare, dar cu rezultate mult mai modeste.

Spre exemplu, DARPA, agentia federala de cercetare in domeniul apararii, a anuntat de mai mult timp ca finanteaza crearea unui radar cuantic de catre Lockheed Martin, dar progresele inregistrate in acest proiect nu au mai fost facute publice ulterior.

Comunicatul oficial al CETC, prin care chinezii anunta reusita testelor noului radar cuantic, arata ca primul sistem de acest tip dezvoltat de China are "importante aplicatii in domeniul militar".

Profesorul Ma Xiaosong, care a studiat sistemele de radare cuantice in cadrul laboratoarelor Universitatii Nanjing, afirma ca nu a mai intalnit asemenea rezultate intr-un raport facut public.

"Raza de actiune raportata pana acum de comunitatea stiintifica internationala este mult sub 100 km", afirma acesta.

De asemenea, un alt fizician implicat in cercetarile din industria de aparare a Chinei sustine ca raza de actiune a sistemului radar creat de CETC poate fi mult mai mare decat cea precizata in comunicatul oficial al companiei.

#sistem radar cuantic China, #industrie Aparare China, #tehnologie stealth, #avioane invizibile , #China

Curs valutar

1 EUR = 4.9771 RON

-0.0001

1 USD = 4.6576 RON

0.0516
  1. Guvernul dă cu o mână, dar ia cu cealaltă. Suma cu care a crescut salariul minim va fi tăiată de la bonurile de masă de la 1 iulie
  2. Autoritățile anunță un ritm bun pe un tronson din Autostrada Moldovei. Cum arată șantierul, la trei luni de la începerea lucrărilor FOTO&VIDEO
  3. Se schimbă cardurile bancare. Ce se modifică la plățile online
  4. Ce se schimbă pentru românii care vor să cumpere vechime pentru pensie. Modificări importante de la 1 iulie
  5. Calea ferată din România unde se va circula cu 160km/h a primit un important aviz. Județele prin care va trece traseul ei
  6. Când vor fi listate la bursă cele trei companii de stat cerute prin PNRR: "Unii ar vrea, alţii nu prea"
  7. Un gigant financiar se luptă cu Elon Musk. Votul care l-ar putea costa zeci de miliarde de dolari pe șeful Tesla
  8. Undă verde pentru vânzarea unei bănci din România. Un grup italian își consolidează poziția pe piață
  9. Ce dobânzi primesc românii care împrumută statul pentru finanțarea deficitului bugetar. Noile emisiuni de titluri de stat
  10. Cum va afecta scăderea dobânzii BCE creditele românilor în euro. Exemplu de calcul făcut de economiști