China spulbera mitul avioanelor invizibile: A creat un radar care le vede de la 100 km

Sambata, 24 Septembrie 2016, ora 18:56
25427 citiri
China spulbera mitul avioanelor invizibile: A creat un radar care le vede de la 100 km
Foto: Wikimedia

China a luat prin surprindere intreaga comunitate stiintifica, dupa ce o companie specializata in dezvoltarea noilor tehnologii militare a anuntat ca a creat un radar cuantic capabil sa detecteze avioanele invizibile de la cel putin 100 de kilometri distanta.

Savantii chinezi sustin ca noua tehnologie foloseste un fenomen denumit bariera cuantica, pe care Albert Einstein l-a poreclit "actiune ciudata la distanta", anunta CNBC.

China Electronics Technology Group Corporation (CETC) face parte din Top 10 companii din industria de Aparare a Chinei si este controlata in totalitate de guvernul de la Beijing.

Fizicienii angrenati in proiectele de cercetare ale companiei au anuntat la sfarsitul saptamanii trecute ca radarul bazat pe un sistem tip "plasa de fotoni" este capabil sa detecteze de la o distanta de 100 km tinte care nu pot fi reperate de radarele conventionale.

Anuntul este o adevarata palma pentru industria de aparare din tari precum Statele Unite, Germania, Marea Britanie sau Canada, care au dezvoltat programe similare, dar cu rezultate mult mai modeste.

Spre exemplu, DARPA, agentia federala de cercetare in domeniul apararii, a anuntat de mai mult timp ca finanteaza crearea unui radar cuantic de catre Lockheed Martin, dar progresele inregistrate in acest proiect nu au mai fost facute publice ulterior.

Comunicatul oficial al CETC, prin care chinezii anunta reusita testelor noului radar cuantic, arata ca primul sistem de acest tip dezvoltat de China are "importante aplicatii in domeniul militar".

Profesorul Ma Xiaosong, care a studiat sistemele de radare cuantice in cadrul laboratoarelor Universitatii Nanjing, afirma ca nu a mai intalnit asemenea rezultate intr-un raport facut public.

"Raza de actiune raportata pana acum de comunitatea stiintifica internationala este mult sub 100 km", afirma acesta.

De asemenea, un alt fizician implicat in cercetarile din industria de aparare a Chinei sustine ca raza de actiune a sistemului radar creat de CETC poate fi mult mai mare decat cea precizata in comunicatul oficial al companiei.

#sistem radar cuantic China, #industrie Aparare China, #tehnologie stealth, #avioane invizibile , #China

Curs valutar

1 EUR = 4.9729 RON

0.0013

1 USD = 4.5749 RON

0.0104
  1. Putin a infiltrat un cal troian într-un stat NATO: 60 de ani va depinde de Rusia
  2. Marcel Ciolacu a dezvăluit accidental deficitul bugetar real la care se așteaptă Guvernul în 2024. Cifra depășește toate estimările făcute până acum
  3. Suma uriașă pe care o vor plăti românii, pentru organizarea alegerilor. Semnal de alarmă: „Nemaivăzut așa ceva, pe vreme de pace!"
  4. Două țări NATO ”plâng” după Putin: Ucraina le lovește dur, punând bariera Rusiei
  5. A intrat în vigoare „taxa pe lux”. Care sunt marjele de impozitare și până când trebuie să se grăbească românii să-și declare bunurile
  6. Cea mai mare putere din Vest și 800.000 de români loviți de criză: Norvegia, Suedia și Polonia o depășesc
  7. Cine este bugetarul care încasează un salariu de 36.000 de euro net, lună de lună. Acuzații grave
  8. Colapsul care amenință România, din 2030: „Va fi un tsunami financiar!"
  9. O multinațională cu profituri de miliarde de euro anunță finalizarea unei fabrici în Transilvania
  10. Revolta unui expert contabil. Cât au ajuns să plătească la stat micile afaceri românești, în comparație cu corporațiile: „discriminare socialistă din partea guvernului!"