Banca Mondiala: "Economia Chinei este invechita. Vom reforma sistemul financiar"

Duminica, 08 Ianuarie 2012, ora 12:38
1401 citiri
Banca Mondiala: "Economia Chinei este invechita. Vom reforma sistemul financiar"
China, intre nou si vechi

Banca Mondiala va recomanda reforme destinate sistemului financiar chinez, masura facand parte dintr-un set mai amplu de propuneri menit sa scape statul de dependenta fata de exporturi, dupa cum a declarat, sambata, presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick.

Reformele sunt menite sa creasca increderea autoritatilor statului chinez in faptul ca economia nationala nu va fi destabilizata de schimbarile din comertul mondial, a mai spus Zoellick, citat de Reuters.com. SUA si alte alte cateva state ii cer de mult timp Chinei sa-i permita yuanului, moneda nationala numita si renminbi, sa circule mai liber pe pietele de schimb internationale.

"Politica Chinei privitoare la ratele de schimb va depinde foarte mult de increderea oficialilor chinezi ca structura economiei se poate ajusta la fluctuatiile monedelor straine", a mai comentat Zoellick.

"China accepta aceasta agenda de reforme, inclusiv faptul ca un sector financiar mai flexibil trebuie sa mearga mana-n mana cu internationalizarea renminbi", a mai spus acesta.

Guvernul chinez este constient ca modelul de crestere bazat pe exporturi, care a functionat cu success in ultimii 30 de ani, nu va mai fi valabil in deceniile urmatoare.

#china putere, #china export, #china economie, #banca mondiala, #Robert Zoellick BM , #China