Economiile din estul Europei vor reveni pe crestere dupa cativa ani

Miercuri, 04 Februarie 2009, ora 17:55
1331 citiri
Economiile din estul Europei vor reveni pe crestere dupa cativa ani

Perspectivele privind evolutia economiilor din centrul si estul Europei sunt inca optimiste, iar regiunea nu se va confrunta probabil cu o recesiune in acest an, dar va avea nevoie de ani intregi pana la reluarea unei cresteri viguroase, comenteaza Reuters.

Guvernele si institutiile financiare au revizuit in scadere estimarile pentru cresterea economica a Poloniei, Cehiei, Ungariei si a altor state, dar analistii spun ca oficialii nu au luat in considerare scenariile cele mai pesimiste, in conditiile in care noile semnale negative din Rusia este improbabil sa ajute.
Perspectivele referitoare la temperarea cresterii economice si la scaderea dobanzilor cheie au speriat, de asemenea, investitorii si au accentuat o vanzare masiva pe piete, ce fusese sustinuta de cresterea rapida din sectorul serviciilor si al productiei industriale ieftine din regiune.


In Polonia, cel mai mare dintre statele noi membre ale Uniunii Europene (UE), ministrul de finante Jacek Rostowski a spus anul trecut ca este "imun" la criza. Rostowski a mentinut o estimare de crestere de 4,6-5%, chiar daca problemele economice au subminat principala regiune de exporturi, zona euro.
De atunci, guvernul a revizuit in scadere cifrele, la un scenariu mai pesimist, de 1,7%. Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a prezentat, insa, o estimare de 1,5%.
Cei mai multi dintre economisti sunt optimisti, insa, mai ales in ceea ce priveste perspectivele pentru Cehia, Ungaria si Romania.


"Ne confruntam cu un risc foarte accentuat ca toate economiile din regiune sa se confrunte cu o recesiune", a spus un economist de la Wood & Company, Raffaella Tenconi, care a adaugat ca "va fi un an oribil".
In ceea ce priveste estimarile optimiste, exista mai multe elemente in joc, de la incapacitatea de a intelege viteza crizei pana la dorinta unor institutii de a-si salva imaginea prin reduceri treptate, mai degraba decat prin a taia brusc trei sau patru puncte procentuale.


Daca aceasta a fost, insa, o tendinta a guvernelor si a bancilor centrale, acum pare a fi pe cale de disparitie, in conditiile in care companiile straine care detin majoritatea industriei din regiune au concediat mii de salariati si au taiat orele de munca.
Economistii spun ca acest lucru poate crea cicluri negative, care sa determine o comprimare si mai adanca a cresterii, in conditiile in care Cehia a revizuit in scadere luna trecuta estimarile pentru 2009, de la 3,7% la 1,4%. Saptamana aceasta, ministrul ceh de finante Miroslav Kalousek a spus ca rata ar putea scadea sub zero.
Ungaria a avertizat ca economia s-ar putea comprima anul acesta cu 2,5-3%, de la estimarile anterioare de scadere cu 1%.
Problemele tot mai accentuate ar putea crea neconcordante grave cu politica, afectand veniturile bugetare si urcand cheltuielile sociale.
Speriate de problemele din trecut legate de datoria straina ridicata, guvernele nu se simt in stare sa gaseasca o cale de iesire din criza cum au facut vecinii lor occidentali, in conditiile in care riscurile creditarii sunt accentuate de fluctuatiile valutare din ultimele luni.

Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
#economie, # recesiune, # estimare , #Cehia