Volatilitatea cursului valutar dauneaza echilibrului economiei mondiale

Sambata, 03 Octombrie 2009, ora 22:34
1853 citiri
Volatilitatea cursului valutar dauneaza echilibrului economiei mondiale

Grupul celor mai industrializate sapte natiuni (G7) a repetat, in comunicatul de la finalul reuniunii de sambata, de la Istanbul, formularea de la precedentul summit, din aprilie, ca volatilitatea excesiva si miscarile dezordonate ale cursului valutar dauneaza stabilitatii economice. 

Ministrii de finante din G7 si-au reafirmat, de asemenea, vointa de a "continua sa supravegheze mai strans pietele financiare" si sa coopereze atunci cand este nevoie pentru a mentine un sistem financiar international "puternic si stabil", potrivit AFP.

Oficialii din G7 au tinut sa sublinieze ca privesc favorabil "angajamentul Chinei in favoarea unui curs valutar mai flexibil, care ar trebui sa conduca la o apreciere continua a yuanului in mod efectiv", se arata in comunicat.

Statele din G7 impartasesc ideea ca yuanul chinezesc trebuie lasat sa de aprecieze, o tema recurenta in ultimii ani, in conditiile in care Beijingul este suspectat ca tine cursul valutar al yuanului subevaluat pentru a-si stimula exporturile.

Posibil grup G4, format din SUA, UE, China si Japonia

Grupul celor mai industrializate sapte tari din lume a discuta sambata, la Istanbul, despre viitorul sau institutional, Statele Unite insistand pentru crearea unui grup mai mic, G4, din care sa faca parte SUA, UE, China si Japonia, potrivit declaratiilor sub anonimat ale unor oficiali citati de agentiile de presa internationale.

G7 este format din SUA, Japonia, Germania, Marea Britanie, Franta, Italia si Canada.

De la declansarea crizei economice, importanta G7 a scazut in beneficiul G20, care cuprinde atat economiile dezvoltate, cat si cele mai importante state emergente - precum Rusia, China, India sau Brazilia - si care va deveni principalul forum de decizii economice la nivel mondial, asa cum au decis liderii grupului la summitul de la finalul lui septembrie, din Pittsburgh.

O tema importanta la reuniunea G7 de la Istanbul a fost legata de evolutia cursului de schimb al dolarului, in conditiile in care Franta si Canada au semnalat saptamana aceasta ca deprecierea cursului valutar al monedei americane risca sa puna in pericol revenirea economiilor lor din cea mai grava recesiune de dupa Al Doilea Razboi Mondial.

"Am primit cu bucurie declaratia secretarului Trezoreriei (Timothy) Geithner ca un dolar puternic este in interesul fundamental al SUA", a declarat presedintele bancii centrale a Germaniei (Bundesbank), Axel Weber, la intrarea la reuniunea G7.

Vineri seara, ministrul canadian de finante, Jim Flaherty, a spus la sosirea la Istanbul ca este "preocupat" de presiunile de intarire a dolarului canadian din cauza deprecierii cursului de schimb al monedei americane.

Deprecierea dolarului
risca sa afecteze revenirea economiilor, cu exceptia SUA, deoarece le scumpeste exporturile. Mai multi lideri importanti din statele G7 au dat asigurari, in ultima perioada, ca dolarul va ramane principala moneda de rezerva la nivel mondial.

Dupa ce s-a depreciat cu circa 10% in fata euro si yenului in ultimele doua trimestre, cursul dolarului s-a intarit saptamana aceasta la o cotatie maxima a ultimei luni, de sub 1,46 dolari/euro si aproape 90 yeni/dolar.

#curs, #valutar, #dolar, #euro , #Canada