Premierul bulgar: impozitul pe venit si contributiile la serviciile sociale nu vor fi schimbate

Luni, 22 Martie 2010, ora 13:17
1804 citiri
Premierul bulgar: impozitul pe venit si contributiile la serviciile sociale nu vor fi schimbate

Premierul bulgar Boiko Borisov analizeaza cele 48 de masuri propuse de guvernul sau pentru a combate criza economica, printre care o taxa de lux pe iahturi, masini cu motor de peste 150 de cai putere, case mai mari de 250 de metri patrati si dobanzi la depozite bancare peste 100.000 de leva.

Impozitul pe venit si contributiile la serviciile sociale nu vor fi schimbate, a dat asigurari Guvernul, dupa o intalnire cu reprezentantii patronatului si sindicatelor, relateaza Sofia Echo.

Borisov a anuntat numai masurile asupra carora au convenit angajatorii si sindicatele, care, potrivit ministrului de finante Simeon Djankov, reprezinta circa 80% dintre propuneri.

Daca vor fi acceptate, aceste masuri ar aduce intre cinci si opt miliarde de leva la bugetul de stat, potrivit estimarilor. Nivelul taxei pentru bunurile de lux nu a fost decis inca, scrie presa bulgara.

Printre alte masuri propuse se numara privatizarea proprietatilor nedorite ale statului.

De asemenea, Fondul de Argint, un mecanism infiintat in urma cu mai multi ani pentru stabilizarea resurselor pentru fondurile de pensii, ar putea fi autorizat sa investeasca in instrumente financiare bulgare cu grad scazut de risc (precum titluri de stat sau obligatiuni private).

Pensiile nu vor fi impozite, dar pensionarii care inca lucreaza vor plati contributii sociale pe venit. "Mainile jos de pe pensii, saraci, mame cu copii", a spus Borisov.

Insa premierul bulgar a dat inapoi in ceea ce priveste cel mai dificil aspect - daca bugetarii ar trebui sau nu sa isi plateasca singuri contributiile sociale.

El a spus ca implementarea tuturor masurilor propuse vor permite Guvernului sa pastreze situatia actuala pana la finalul lui 2011, cand, potrivit estimarilor oficiale, Bulgaria va iesi din criza economica.

Ministerul de Finante priveste cu scepticism o propunere de a elimina limita ajutorul de somaj.

Potrivit Dnevnik, versiunea finala a propunerilor, care va fi supusa aprobarii cabinetului, urmeaza sa fie redactata pana in 24 martie, cand Borisov urmeaza sa se intoarca dintr-o vizita in Kuwait si Qatar. 

#bulgar, #contributii, #impozit, #premier, #servicii, #sociale, #venit , #Bulgaria