Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Guvernul bulgar a adoptat un pachet de masuri de austeritate ca sa reduca deficitul

Guvernul bulgar a adoptat un pachet de masuri de austeritate ca sa reduca deficitul

Guvernul bulgar a adoptat miercuri un pachet de masuri de austeritate, ce vizeaza mai ales stabilizarea bugetului prin reducerea cheltuielilor, in conditiile in care incasarile la buget au fost sub asteptari de la inceputul anului, iar deficitul s-a agravat, relateaza AFP, citat de NewsIn.

Cele 60 de masuri au fost convenite cu sindicatele si patronatele si ar trebui sa asigure venituri suplimentare si economii de 1,6 miliarde leva (810 milioane euro).

Parlamentul se va pronunta joi asupra pachetului de masuri.

Bulgaria este supusa din 1997, cand a intrat in incetare de plati, unui regim de consiliu monetar, care presupune fixarea monedei nationale la euro la un curs de 1,9558 leva/euro si interzice, in principiu, deficitele bugetare.

Insa veniturile bugetare au fost sub estimari la inceputul acestui an, astfel ca Bulgaria a inregistrat un deficit bugetar de 499 milioane leva (255 milioane euro) in ianuarie si este estimat pentru finalul lui februarie la 1,2-1,3 miliarde leva, echivalent cu 1,8% din PIB.

Guvernul de la Sofia vrea sa majoreze si rata de absorbtie a fondurilor europene, in conditiile in care are alocate peste 7 miliarde euro in perioada 2007-2013, insa a reusit sa obtina doar 2% din bani pana acum.

Alte masuri din pachet vizeaza vanzarea de certificate de emisii de CO2 si a participatiilor minoritare detinute de strat la o centrala termica si la societatile de distributie de energie, ca sa obtina venituri suplimentare la buget.

De asemenea, guvernul bulgar are in vedere privatizarea producatorului de tigarete Bulgartabac si a producatorului de armament VMZ Sopot.

In plus, executivul de la Sofia a decis sa vanda 13.000 de hectare de teren agricol detinute de stat.

Pe partea de politica fiscala, guvernul bulgar a decis sa majoreze impozitele pentru firmele de asigurari si sa taxeze castigurile la jocurile de noroc.

De asemenea, Bulgaria va introduce un impozit pentru lux, pentru bunurile imobiliare a caror valoare depaseste 150.000 euro si pentru masinile de peste 35.000 euro. 

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1144 ori
Citeste mai multe despreguvern bulgaria deficit