Greva generala in Belgia: Feroviarii in fruntea miscarilor de protest

Luni, 30 Ianuarie 2012, ora 09:29
1398 citiri
Greva generala in Belgia: Feroviarii in fruntea miscarilor de protest

greva generala impotriva austeritatii,ce urmeaza sa paralizeze tara luni in cea mai mare parte si sa afecteze summitul liderilor UE, organizat la Bruxelles a inceput duminica seara dupa ce feroviarii belgieni si-au incetat activitatea.

Primele trenuri s-au oprit duminica in jurul orei locale 21.00 (20.00 GMT), potrivit mesajelor trimise de calatori prin reteaua Twitter.

Societatea nationala a cailor ferate belgiene (SNCB) avertizase pe site-ul sau ca "circulatia trenurilor va fi complet intrerupta de duminica ora 22.00 pana luni ora 22.00", relateaza AFP.

Trenurile de mare viteza Thalys si Eurostar, care unesc Parisul, Londra, Bruxellesul, Amsterdamul si Cologne, si-au intrerupt activitatea duminica seara si vor stationa toata ziua de luni.

Sindicatele, care denunta miliardele de euro de economii asumate de guvernul condus de socialistul Elio Di Rupo, spera sa determine incetarea activitatii in intreaga tara, apelul lor la greva adresandu-se atat sectorului public, cat si celui privat.

"Baraje de filtrare" urmeaza sa fie organizate la intrarea in marile orase la inceputul diminetii, in timp ce "pichete" vor bloca accesul in intreprinderi. Posta, administratia, anumite banci si numeroase supermagazine vor ramane cu usile inchise.

Daca aeroportul Charleroi, al doilea ca marime din tara, a prevazut anularea tuturor zborurilor prevazute pentru luni, domneste incertitudinea in privinta aeroportului din Bruxelles.

Controlorii de zbor din Bruxelles nu ar trebui, in principiu, sa-si abandoneze activitatea, dar alte categorii de personal, cum ar fi hamalii, ar urma sa intre in greva si sa afecteze serios functionarea aeroportului.

Pentru a-i primi pe sefii de stat si de guvern care se vor intalni la Bruxelles in cursul dupa-amiezii intr-un summit neoficial consacrat situatiei economice din UE, autoritatile belgiene au pus la punct solutii alternative.

Astfel, micul aeroport militar Beauvechain, situat la circa 30 de kilometri sud de capitala, s-a pregatit pe toata durata week-endului ca sa primeasca avioanele liderilor din cele 27 de tari, care nu vor putea ateriza la Bruxelles.

#proteste Belgia, #summit UE proteste Belgia, #feroviari Belgia proteste, #miting Belgia , #Belgia