De la ciocolata la atentate: Cum a creat Belgia atatia teroristi

Luni, 23 Noiembrie 2015, ora 13:15
10211 citiri
De la ciocolata la atentate: Cum a creat Belgia atatia teroristi
Foto: Pixabay

Belgia era odinioara vestita in intreaga lume pentru berea de cea mai inalta calitate si pentru cea mai fina ciocolata, insa atacurile din Paris au dezvaluit o noua fata a acestei tari divizate de limba vorbita si de neincredere.

Pe masura ce politia vaneaza oamenii ce au o legatura cu atacurile de la Paris, arestand 16 persoane in cele 22 de raiduri, multi se intreaba de ce tocmai Belgia este implicata in aceste acte oribile.

O serie de atacuri petrecute in ultimii ani s-au dovedit a avea legatura cu cartierul Molenbeek din centrul Bruxelles-ului, inclusiv organizatorul atacurilor din Paris, Abdelhamid Abaaoud, si ceilalti trei complici ai sai, scrie Associated Press, citata de publicatia australiana News.com.au.

Potrivit BBC, majoritatea teroristilor belgieni sunt de origine marocana, dar fundamentul lor socio-economic variaza.

Multi fie au crescut in familii mixte din punct de vedere etnic, fie au fost adoptati, ceea ce a contribuit la accentuarea problemelor lor de identitate si i-a indreptat catre islamul radical.

O natiune divizata

Pe langa esecul Belgiei de a integra cei 650.000 de musulmani ce traiesc in suburbiile sale, tara mai este si impartita in doua tabere: cea a vorbitorilor de limba franceza si cea a vorbitorilor de limba flamanda. Sunt doua grupuri diferite, concentrate in doua zone diferite.

Cei 6,5 milioane de vorbitori de limba flamanda locuiesc in parteea de nord, in Flandra, iar cei 4,5 milioane de vorbitori de limba franceza locuiesc in sud, in regiunea Wallonia, si in capitala tarii, Bruxelles.

E o rivalitate cunoscuta intre cele doua grupuri, iar politicienii au incercat sa le ofere suficienta autonomie politica incat sa impiedice, totusi, dezbinarea tarii.

Tocmai asta a creat un haos biocratic in domeniul justitiei si al securitatii, dar si bariere lingvistice intre institutiile responsabile cu legea si ordinea.

"E un cosmar", spune Edwin Bakker, director al Centrului pentru Terorism si Contraterorism din cadrul universitatii Leiden.

Autoritatile de fiecare parte nu au incredere una in cealalta si au creat un sistem de securitate care nu face intotdeauna fata amenintarilor nici rapid, nici eficient.

Sistemul lingvistic dublu a creat, de asemenea, probleme pentru imigrantii care vorbesc doar franceza. Ei nu pot gasi de lucru si nici nu se pot integra foarte usor.

Mai mult decat atat, se pare ca guvernul central este hotarat sa nu le permita vorbitorilor de limba flamanda, a caror contributie la bugetul tarii prin taxe este disproportionata fata de cea a vorbitorilor de limba franceza, sa isi impuna regulile.

Arme la toate colturile, in Belgia

Potrivit expertilor, e foarte usor sa ai acces la arme in Belgia, mai ales in cartierul Midi, care a devenit un adevarat tezaur pentru orice criminal aflat in cautare de arme. Zona este foarte aproape de Molenbeek, "casa" celor mai multi dintre teroristi.

Pana in 2006 Belgia avea o lege foarte permisiva privind armele, judecand dupa normele europene, insa ministerul Justitiei a fost lovit in mod direct de masurile de austeritate, ceea ce l-a impiedicat sa sape mai adanc sa caute radacinile problemei.

Iar naravul s-a pastrat pana in ziua de azi.

"E inca relativ usor sa pui mana pe arme in Bruxelles", sustine Brice De Ruyver, profesor de criminologie in cadrul universitatii Ghent si fost consilier pe teme de securitate al prim ministrului belgian intre anii 2000 si 2008.

"Iar asta duce foarte usor la terorism si infractiuni. Pentru ca autoritatile au neglijat prea mult comertul ilegal cu arme. Iar odata ce ai dobandit o reputatie, e mai greu sa scapi de ea", spune expertul.

Disensiuni si in politie

Impartirea in doua a tarii aduce cu sine o mare confuzie si nimeni nu stie de ce anume este responsabil, cand vine vorba despre securitate.

In plus, in Belgia politistii sunt adesea opriti la granita pentru ca nu au dreptul sa lucreze in tarile invecinate, in timp ce criminalii beneficiaza din plin de avantajele granitelor deschise din Europa.

Mai mult, ideologia extremista a putut inflori in aceasta tara din cauza neglijentei de care a dat dovada politia.

Spre exemplu, ani de-a randul, liderul grupului radical islamist Sharia4Belgium a condus una dintre cele mai puternice masini de recrutare de jihadisti in Siria.

Abia anul acesta liderul a fost condamnat la 12 ani de inchisoare.

"Grupului Sharia4Belgium i-a fost permis prea mult sa actioneze fara sa fie pedepsit", este de parere profesorul De Ruyver.

#atentate Bruxelles, #teroristi Bruxelles, #terorism Belgia , #Belgia