Si austriecii au probleme: Parlamentul impune masuri de austeritate

Joi, 29 Martie 2012, ora 09:31
1485 citiri
Si austriecii au probleme: Parlamentul impune masuri de austeritate

Parlamentul austriac a adoptat miercuri pachetul de masuri austeritate in valoare de 29,7 miliarde de euro in scopul reducerii deficitului public al tarii si pentru a ajunge la un buget echilibrat pana la sfarsitul lui 2016.

Pachetul de masuri de austeritate a fost adoptat, dupa sapte ore de dezbateri intense, cu voturile majoritatii formate din SPOe (social-democrati) si OeVP (conservatori). Opozitia (Partidul Verzilor si partidele de extrema-dreapta) au votat impotriva, criticand masurile propuse de coalitia guvernamentala, precum si lipsa constitutionalitatii unor capitole ale pachetului.

Planul de austeritate include economii in valoare de 17,3 miliarde de euro, introduceri si mariri de impozite in valoare de 9,2 miliarde de euro, precum si reforme in domeniul asigurarilor de sanatate care sa permita economisirea a 1,4 miliarde de euro.

Capitolele pachetului de austeritate referitoare la maririle de impozite urmeaza sa intre in vigoare la 1 aprilie, iar capitolele privind masurile de economisire, la 1 mai.

Bundesrat (Consiuliul Federal - camera superioara a parlamentului austriac) urmeaza sa ia in dezbatere vineri planul de austeritate. Apoi, presedintele federal, Heinz Fischer, urmeaza sa se pronunte asupra constitutionalitatii acestuia.

Doua masuri prevazute in planul de austeritate raman in continuare incerte: pe de o parte, intrarea in vigoare a taxei asupra tranzactiilor financiare in Europa, care pare din ce in ce mai irealista in contextul rezervelor exprimate de Germania, si, pe de alta parte, semnarea unui acord fiscal cu Elvetia, prin care Viena spera sa obtina incasari in valoare de 1 miliard de euro in 2013, plus 50 de milioane de euro anual dupa intrarea in vigoare a acordului.

Deficitul public al Austriei a atins 3,3% din PIB in 2011, depasind cu limita de 3% prevazuta prin Tratatul de la Maastricht. Anul trecut, datoria publica a tarii a reprezentat 72,2% din PIB.

In luna ianuarie, agentia americana Standard and Poor's a retrogradat ratingul AAA al Austriei la AA+. Programul de austeritate ce urmeaza sa intre in vigoare are ca scop reducerea deficitului public al Austriei.

In 2013, coalitia guvernamentala spera ca deficitul tarii sa coboare la 3% din PIB si astfel sa se conformeze criteriilor din Tratatul de la Maastricht. Pentru 2016, Austria are in program un deficit nul.

#masuri austeritate Austria, #masuri austeritate parlament Austria, #parlament Austria , #Austria