Secretul bancar: Viena vizeaza un acord cu Bruxelles inainte de 22 mai

Sambata, 27 Aprilie 2013, ora 17:48
1836 citiri
Secretul bancar: Viena vizeaza un acord cu Bruxelles inainte de 22 mai

Austria spera sa ajunga la un acord cu Uniunea Europeana in privinta secretului bancar pana la apropiatul summit european din 22 mai, a declarat sambata cancelarul Werner Faymann.

Acest summit trebuie sa dea "un semnal pentru un nou start", a declarat cancelarul austriac, intr-un interviu pentru postul de radio public Oe1, potrivit AFP si EFE.

"Dorim sa ajungem la un rezultat in domeniul schimbului de date in interesul luptei impotriva fraudei in Europa", a adaugat seful guvernului austriac.

In ajun, guvernul de mare coalitie intre social-democrati si conservatori si-a anuntat decizia de a se alatura discutiilor privind schimbul automat de date bancare.

Viena pune, totusi, trei conditii, printre care mentinerea secretului bancar pentru rezidentii austrieci si respectarea acordurilor bilaterale privind schimbul de date bancare incheiate cu Elvetia si Liechtenstein. Austria conditioneaza, de asemenea, aprobarea masurilor adoptate de UE de eficienta acestora.

Austria era singura tara din UE care se mai opunea schimbului automat de date, dupa ce Luxemburgul a renuntat la secretul bancar cu privire la strainii care au conturi in Marele Ducat. Premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker, sub presiunile UE si SUA, a anuntat la 10 aprilie ridicarea partiala a secretului bancar, urmand ca schimbul automat de date sa se efectueze cu incepere de la 1 ianuarie 2015, potrivit France Presse.

#secret bancar Austria, #secret bancar cetateni austrieci, #evaziune fiscala Uniunea Europeana, #schimb automat date UE , #Austria