Austria ne vrea in South Stream

Miercuri, 01 Aprilie 2009, ora 18:11
2054 citiri
Austria ne vrea in South Stream

Romania a fost invitata de Rusia in South Stream, dar pana acum Bucurestiul nu si-a exprimat decizia in acest sens, iar implementatorii South Stream depind de acordul Romaniei pentru a putea crea un culoar de tranzit, se arata intr-un document oficial al Austriei obtinut de NewsIn.

In dosarul oficial de documentare al ministrului austriac de externe, Michael Spindelegger, pentru vizita de miercuri in Romania, se arata cu claritate ca Romania a fost invitata de Rusia in South Stream si se sugereaza ca ar fi in interesul Austriei, care s-a aratat deschisa fata de proiectul rus, sa obtina un raspuns pozitiv de la Romania in acest sens. 

In cadrul capitolului "Rolul-cheie al Romaniei in South-Stream" din document se arata ca "spre deosebire de Austria, Bulgaria si Ungaria, Romania nu este implicata in South Stream, dar, in tot cazul, a fost invitata de Rusia".

"Romania este vizata a) ca riveran la Marea Neagra drept tara de tranzit si b) un posibil partener la South Stream, prin artera de furnizare nordica", subliniaza documentatia oficiala pentru ministrul Austriei.

"Implementatorii South Stream sunt in momentul de fata dependenti de acordul Romaniei pentru tranzitul pe pamant sau pe mare al conductei. Romania (si Ucraina) au un rol-cheie pentru realizarea South Stream. Pana acum nu a existat un acord contractual intre Romania si South Stream", se arata in document. 

In mesajele care sunt evidentiate pentru a fi comunicate partii romane se indica urmatorul citat: "Austria continua sa sustina activ Nabucco drept proiect prioritar. Totusi, din perspectiva cresterii cererii de energie, Austria examineaza participarea in proiectul South Stream"

In ceea ce priveste Nabucco, in document oficialii austrieci observa ca Romania este in continuare "un sustinator activ al Nabucco" si amintesc de faptul ca, la sfarsitul lui 2008, presedintele Basescu l-a asigurat pe presedintele francez Nicolas Sarkozy de sustinere pentru cooptarea Gaz de France in consortiul Nabucco. "Romania lucreaza in continuare in aceasta directie si are interventii si pe langa Turcia in acest sens. De acest fapt se leaga si constructia terminalului LNG de la Constanta", se arata in document.

#austria , #Austria