Ministrul australian de externe demisioneaza

Miercuri, 22 Februarie 2012, ora 09:54
1291 citiri
Ministrul australian de externe demisioneaza

Ministrul australian de externe, Kevin Rudd, si-a anuntat miercuri demisia, pe fondul unei presupuse dispute pentru putere cu primul ministru Julia Gillard.

Rudd si-a facut cunoscuta decizia miercuri dimineata, la o conferinta de presa la Washington, unde se afla intr-o calatorie de afaceri, relateaza AP si BBC.

Anuntul survine pe fondul unor intense speculatii ca Rudd ar fi planuit sa preia puterea de la actuala sefa a executivului.

La randul ei, Julia Gillard a ajuns la putere in 2010 in urma unui "puci intern" in Partidul Laburist, inlaturandu-l pe Kevin Rudd din scaunul de premier, pe care il ocupa din 2007. A fost al treilea premier australian de dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial instalat in functie in acest fel.

"Nu pot servi ca ministru de Externe decat daca am increderea premierului Gillard si a principalilor sai ministri. De aceea, consider ca singurul lucru onorabil pe care il pot face este sa demisionez", a declarat Rudd.

El a respins totodata speculatiile din ultimele zile in sensul ca sustinatori ai sai ar planui sa-l readuca in viitorul apropiat in functia de prim-ministru.

"Adevarul este ca australienii privesc toate aceste lucruri ca pe o telenovela si au dreptate. Si in niciun caz nu as lua parte la asa ceva. Cu totii stim ca cele intamplate atunci au fost gresite si nu trebuie sa se mai intample", a adaugat ministrul demisionar.

#Kevin Rudd ministru de externe, #demisie ministru externe australian, #ministru de externe Australia demisie , #Australia