Romania, pe locul 63 din 179 de tari dupa indicele libertatii economice

Miercuri, 20 Ianuarie 2010, ora 12:25
1645 citiri
Romania, pe locul 63 din 179 de tari dupa indicele libertatii economice

Indicele libertatii economice calculat anual de Heritage Foundation s-a imbunatatit pentru Romania cu un punct in 2010, la cota 64,2, plasand economia romaneasca pe locul 63 din cele 179 de tari incluse in clasament.

Romania imparte locul 63 cu Franta, care are acelasi punctaj, si este incadrata de Portugalia (64,4) si Arabia Saudita (64,1), informeaza Mediafax.


Indicele libertatii economice plaseaza Romania mai sus in clasament decat state precum Tailanda, Turcia, Polonia (singura economie europeana care nu a intrat in recesiune), Africa de Sud, Grecia, Italia, Bulgaria, Croatia, Egipt, Brazilia, India, China, Rusia sau Argentina.


Pe de alta parte, economia romaneasca este devansata in top, pe langa majoritatea economiilor dezvoltate din Vest, si de state precum Georgia, Botswana, Uruguay, Cehia, Slovacia, Ungaria, Letonia, Slovenia, Israel, Columbia, Panama, Trinidad Tobago sau Jamaica.

Indicele este calculat dupa zece criterii.


Romania a inregistrat imbunatatiri pentru cinci dintre acestea, patru s-au inrautatit, iar unul a stagnat fata de 2009, se arata in raportul Heritage Foundation.

Astfel, libertatea comerciala, libertatea de a investi, drepturile de proprietate, libertatea fata de coruptie si libertatea muncii s-au imbunatatit in Romania in acest an, libertatea financiara are un scor similar cu cel din 2009, iar libertatea de afaceri, libertatea fiscala, cheltuielile publice si libertatea monetara au scoruri usor sub cele de anul trecut.

Clasamentul libertatii economice pentru 2010 este condus, ca de obicei, de Hong Kong si Singapore, care au obtinut 89,7, respectiv 86,1 din scorul maxim de 100 de puncte.

Topul primelor zece tari din lume dupa libertatea economica in 2010 este completat de Australia, Noua Zeelanda, Irlanda, Elvetia, Canada, Statele Unite, Danemarca si, respectiv, Chile.

Alte clasari notabile in top sunt Marea Britanie (locul 11), Luxemburg si Olanda (14, respectiv 15), Japonia (19), Austria si Germania (22, 23), Cipru (24), Spania (36), Mexic (41), Emiratele Arabe Unite (46), sau plasarea celor patru mari economii emergente "BRIC", Brazilia, Rusia, India si China, sub locul 110.

Libertatile economice s-au redus abrupt pe parcusul anului 2009, in urma cheltuielilor publice masive si interventiilor guvernamentale pentru salvarea unor banci si companii de la faliment, in contextul crizei globale, iar trendul ar putea pune in pericol perspectivele economiei mondiale, noteaza Reuters.

Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
#arabia, #economie, #romania, #saudita , #Arabia